Александър Чеферин бе преизбран за президент на УЕФА по-рано днес

...
Александър Чеферин бе преизбран за президент на УЕФА по-рано днес
Коментари Харесай

Преизбраният шеф на УЕФА: Докато има война, трудно ще върнем руските отбори

Александър Чеферин бе избран отново за президент на УЕФА по-рано през днешния ден на 47-ия конгрес в Лисабон. Това бе предстоящо, още повече той бе единственият претендент.

На конференцията по-късно словенецът съобщи, че повдигането на ембаргото за присъединяване на съветските тимове - национални и клубни, в интернационалните надпревари ще бъде " доста мъчно ", до момента в който войната против Украйна продължава.

Мярката бе подхваната преди повече от година, по този начин Русия бе лишена от присъединяване в баражи за Световното в Катар, а по-късно и в квалификациите за Европейското в Германия следващата година. Женските, девически, юношески и младежки отбори на страната също не могат да играят в конкуренциите на ФИФА и УЕФА. Финалът на Шампионската лига бе лишен от Санкт Петербург и даден на Париж.

Така Сборная излиза в контроли със противници от Азиатската футболна конфедерация. Клубните тимове пък са извадени от евротурнирите.

" Моето персонално мнение е, че до момента в който войната не бъде спряна, е доста мъчно нещо да се промени ", съобщи Чеферин в Лисабон.

Казусът провокира доста дискусия, изключително откакто МОК предложи връщането на съветските и беларуски спортисти, които, в случай че дадена федерация реши, биха могли да се завърнат без байрак, споменаване на страната и химн.

За момента няма решение да бъдат изключени и беларуските тимове. Положението остава под мониторинг до съвещанието на новия изпълком на 28 юни. Към момента беларуските тимове би трябвало да посрещат съперниците си на безпристрастен терен.

Извън военния проблем, словенският юрист съобщи, че жребият за Евро 2024 ще се тегли на 2 декември тази година. Първенството на Стария континент ще се организира от 14 юни до 14 юли 2024 година в Германия.

В конгреса на УЕФА взе участие и Борислав Михайлов, който бе в компанията на Емил Костадинов и Михаил Касабов. България поддържа Чеферин.
За първи път жена стана вицепрезидент на ФИФА
Деби Хюит от Англия ще бъде вицепрезидент на ФИФА от квотата на четирите Британски народи, откакто завоюва гласуването против Дейвид Мартин от Северна Ирландия на конгреса.

Президентката на Норвежката федерация по футбол (НФФ) Лизе Клавенес не съумя да влезе в ИК на европейската централа, като се отхвърли в интерес на Лора Макалистър. Дамите имат едно място в Изпълнителния комитет.

Президентът на Украинската футболна асоциация (АУФ) Андрий Павелко резервира мястото си, откакто получи 31 гласа във вота на доверие. Нови членове на Изпълкома са Арманд Дука (Албания), Йеспер Мьолер (Дания), Петер Фоушек (Чехия), Леван Кобиашвили (Грузия), Луис Рубиалес (Испания) и Филип Диало (Франция).
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР