Алекс Кухар е директор Технологии и логистика в A1 Telekom

...
Коментари Харесай

Алекс Кухар, А1: По-иновативните организации вече виждат ползите от 5G

Алекс Кухар е шеф " Технологии и логистика " в A1 Telekom Austria Group, телекомуникационната група, към която принадлежи и " А1 България ". Алекс Кухар ще бъде един от лекторите на тазгодишното издание на софтуерната конференция DigitalK, която ще се състои на 27 и 28 май. Билети и повече информация за нея можете да откриете на и.
Определяте 5Gкато революционна технология. Какво тъкмо ще се промени и в какви периоди реалистично ще се реализира тази смяна?
Какво и по кое време са по-лесните въпроси. По отношение на какво - ще се промени всичко, което може да се свърже в мрежа. От смарт телефоните, които използваме, до домовете и градовете, в които живеем. Разбира се, това значи, че потребителите и бизнесите също ще би трябвало да се приспособяват, с цел да могат да се възползват от цифровите технологии. Промяната към този момент е почнала и се случва пред очите ни. Почти няма огромен производител на смарт телефони, който да не предлага 5G устройства. 5G мрежите се развиват с бързи темпове и от ден на ден бизнеси и обществени организации стартират да я употребяват.

Нашите потребности ще останат същите: клиентите ще продължат да желаят да поддържат връзка и да се забавляват; индустрията ще търси метод да създава по-бързо и ефективно; лекарите ще продължат да лекуват пациентите си. Въпреки това методът, по който се случват тези действия, ще се промени и то доста. Именно заради тази причина въпросът по какъв начин е по-важният. Например към този момент е допустимо да се осведомяваме и да учим посредством AR/VR приложения, които оферират 360-градусово прекарване. Ние ще продължим да учим и гледаме, само че по доста по-различен и поглъщащ метод от преди този момент.
Какво идва първо съгласно вас - търсенето или предлагането на5G?
Както постоянно търсенето и предлагането са свързани по повече от един метод и не могат да се преглеждат поотделно. Телеком промишлеността стартира да основава интерес към технологията от началото на 2017 година, когато А1 стартира да прави 5G демонстрации в Австрия и няколко месеца по-късно в България. Оттогава 5G се е трансформирала в известна тематика и нашите проби в България и първите търговски 5G услуги демонстрират, че към технологията има интерес. Над 3000 потребителя в България тестваха мрежата ни и генерираха по над 500 GB дневен трафик още преди да се сдобием с непрекъснати честоти, което е доста положително достижение на този стадий от развиването на технологията. Въпреки това търсенето е тясно обвързвано с предлагането. Не можем да желаеме от потребителите да си купят нов 5G смарт телефон, в случай че ще могат да го употребяват в лимитирани зони в дребен на брой градове. Промишленият производител няма да влага в автоматизация на индустриалния развой, общините няма да отделят запаси за създаване на умни градове и така нататък

За да се генерира търсене, телеком промишлеността би трябвало да обезпечи три детайла. Първият е задоволително покритие на 5G, което въпреки и лимитирано, въпреки всичко би трябвало да обгръща задоволителна част от популацията, в това число и индустриалните и бизнес зоните. Вторият е характерностите на мрежата. Тя би трябвало да дава отговор на обещаните характерности като супербърз широколентов достъп, ултранадеждна връзка с малко забавяне и масираната връзка сред машини. Тези характерности не може да са малко по-добри от предходното потомство технологии и мрежата просто да носи ново лого. На последно място, само че не по значимост, са 5G услугите, които ще предложим на клиентите като мобилни проекти, ICT и IoT услуги. Стратегията на А1 включва точно тези три детайла и те бяха основата за старта на 5G мрежите на Групата в Австрия и България. 5G мрежата на А1 в Австрия сега работи с над 1500 базови станции и е налична за над 3.8 млн. австрийци, а в България тя покрива 75 града или 50% от популацията на страната навън със скорости, достигащи над 1000 Mbps.
Има ли търсене от страна на бизнеса? Кои браншове са посочили интерес все още?
По-иновативните организации към този момент стартират да виждат изгодите от 5G и тя се употребява за автоматизация в редица промишлености - от произвеждане до разчистване на лечебни заведения. Онлайн ученето е изключително значимо сега, а 5G може да отвори нов свят на шерване на познание от разстояние, виртуални класни стаи и виртуална действителност. Една от характерностите на 5G, за която загатнах по-рано - супербързият широколентов достъп ще разреши стриймингът на видео във високо качество, AR и VR в действително време, умни класни стаи и нови благоприятни условия за развлечение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР