Албанският премиер Еди Рама по време на своето посещение в

...
Албанският премиер Еди Рама по време на своето посещение в
Коментари Харесай

Еди Рама: Отделяме се от РСМ, ако до юни не започнат преговори

Албанският министър председател Еди Рам а по време на своето посещаване в Германия повтори, че Албания " ще се отдели от Република Северна Македония, в случай че договарянията с Европейски Съюз не стартират публично през юни " , цитира думите му македонското електронно издание " Либертас ".

" В случай на обособяване на Албания от Северна Македония отзивите са позитивни: (така мислят) 65% от албанските жители, които участваха в националното допитване. Това ще стане от наша страна единствено в случай че договарянията с Албания не бъдат стартирани публично през юни поради България. До юни ще продължим да сме дружно със Северна Македония, като считаме, че и двете страни би трябвало да получат зелена светлина. " Ако България блокира пътя през юни, ще желаяме да бъдем разграничени, тъй като е невероятно дълго да останем дружно ", сподели Рама на взаимна конференция в Берлин с немския канцлер Олаф Шолц.

Според албанските медии Шолц от своя страна е подчертал значимостта на Берлинския развой, като е добавил, че " е пристигнало е времето Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз ".

" Неколкократно съм споменавал въпроса за участието в Европейски Съюз на Западните Балкани. Вярвам, че в този момент е моментът, че мина доста време и в този момент би трябвало да бъде направена идната стъпка. Мога да Ви уверя, че с властта, която имам и с цялата поддръжка на федералното държавно управление, това в действителност ще се случи. Моето усещане е, че живеем в ново време и това е обвързвано с съветската експанзия. В Европа се ускорява разбирането, че би трябвало да се поддържаме взаимно. " Ще бъда зает с всичко, което поддържа Берлинския план ", сподели Шолц.

Припомняме, че при започване на април, че жителите в страната му желаят Албания и РСМ да бъдат разграничени в договарянията за участие в Европейски Съюз, в случай че остане българското несъгласие против Скопие.

Германският външен министър Аналена Бербок, че Европейски Съюз би трябвало да стартира договаряния за присъединение на Албания и Северна Македония през първата половина на 2022 година
 Ехото на войната в Украйна на Западните Балкани - специалисти сочат Сърбия за проблем
Ехото на войната в Украйна на Западните Балкани - специалисти сочат Сърбия за проблем

Конфликтът потвърди, че сигурността не е гарантирана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР