Ал Капоне е бил прочут американски гангстер с многомилионна империя

...
Ал Капоне е бил прочут американски гангстер с многомилионна империя
Коментари Харесай

Дали Ал Капоне е бил преследван от своя жерта в последните години от живота си?

Ал Капоне е бил фамозен американски разбойник с многомилионна империя в Чикаго. Той държал разнообразни противозаконни бизнеси, които били свързани с проституция, хазарт, и рекет. В разгара на силите си той е имал над 1000 въоръжени мъже в своя работа, както и половината полиция на Чикаго, която е била подкупена от него. И въпреки всичко в последните си години, той се трансформирал в уплашено и треперещо тъпо сходство на човек, което крещяло всяка нощ „ Джими “ да го остави намира. Дали Ал Капоне е страдал от психологични болести в последните си години от живота или е бил преследван от своя нещастна жертва?

Алфонс Габриел „ Ал “ Капоне (1899 година – 1947 г.) е роден в Бруклин, Ню Йорк и е бил наследник на едни от последните италиански имигранти. Влизането му в незаконният живот стартира, когато той се реалокира в Чикаго и се сприятелява с телохранителя Джони Торио, който бил началник на незаконна тайфа, която нелегално доставяла алкохол по време на Сухият режим в Съединени американски щати. Не минало доста време и Ал Капоне почнал своя незаконен живот. До 26 годишна възраст той станал началник на незаконна организация, която имала както политическа по този начин и правна отбрана. Той употребявал подкупи, заплашванията, побоища и убийства с цел да си подсигурява, че бизнесът му с производството и пласирането на незаконен алкохол ще е сполучлив. Ал Капоне остава съвсем непокътнат от закона досега на жестокото кръвопролитие на Свети Валентин осъществено над съперничеща му тайфа, което предиздвикало авторитетни жители да изискат дейности от страна на държавното управление.

Клането на Свети Валентин

До началото на 1929 година Капоне доминирал над противозаконната търговия с алкохол в Чикаго. Но друга незаконна тайфа известна като „ Северната тайфа “ се опитвала да захапе парче от печелившият му бизнес. Сред тях бил и дългогодишният съперник на Капоне – Бъгс Моран. Тогава Капоне взема решение, че Моран е върде огромна опасност и би трябвало да бъде отстранен.

Сутринта на 14 февруари 1929 година мъже от бандата на Капоне се преобличат като служители на реда и вършат подправена акция против „ Северната тайфа “. Псевдо служителите на реда арестуват 7 мъже, като ги строяват до стената и по-късно ги покосяват с картечници. Моран бил предизвестен преди клането и съумява да избяга. Снимките публикувани от медиите шокират обществото и накърняват репутацията на Капоне измежду неговите политически съдружници, и по този начин било взето най-сетне решението за предприемането на дейности против беззаконието на Капоне.

Без доказателства обаче, които да свържат Капоне с това кръвопролитие е трябвало да бъдат повдигнати други обвинявания против него. Така през май 1929 година гангстера е задържан за нелегално владеене на револвер по време на едно от пътуванията си до Филаделфия и е наказан на затвор в щата.

Ал Капоне преследван от „ Джими “

Връзките на Капоне му подсигурили здравно обслужване и качествени грижи в пандиза. Докато другите пандизчии били съвсем голи в бетонни килии с нормално легло, килията на Капоне е била снабдена с най-изтънчени мебели, била украсена с картини, а също по този начин имал и радио. Но първокласната му килия не направила по-удобно пребиваването му в пандиза. Минало много време преди грубият и сложен нарушител да се трансформира в хленчещ и отстъпчив човек, който крещял исторично нощем на „ Джими “ да го остави на мира.

Много хора имат вяра, че „ Джими “ е бил призракът на една от жертвите на Ал Капоне, която го измъчвала нощ след нощ. Всъщност една от седемте жертви от клането на Свети Валентин се казвала Джеймс („ Джими “) Кларк, който бил и шурей на Бъгс Моран.

Мъченията за Капоне почнали откакто той бил изместен в именитият затвор Алкатраз в Атланта да излежава още 11 годишна присъда. През 1931 година той се обажда на медиума Алис Брит, с цел да се опита да разбере какво желае „ Джими “. Очевидно обаче, Брит не съумява и Капоне продължава да бъде тероризиран. Други обаче показват по-научно пояснение за тъгите на гангстера.

Сифилис трови мозъка на Ал Капоне

На към 20-годишна възраст Ал Капоне работил като защита в бардак, където се заразил със сифилис. Той в никакъв случай не е търсил лекуване, което разрешило на заболяването да премине в невросифилис, което води до деменция. След като излежава шест и половина години в пандиза, Капоне е освободен през 1939 година и настанен в психиатрична болница в Балтимор, където остава три години.

Здравословното положение на гангстера се утежнява и до 1946 година неговият доктор и психиатър от Балтимор, откакто му направил редица прегледи стигнал до заключението, че Капоне има умствената дарба на 12 – годишно дете. На 25 януари 1947 година Ал Капоне умира от сърдечен удар. Погребан е в гробището на планината Кармел в Хилсайд, Илинойс.

Никой в действителност не знае, за какво Капоне непрестанно вика на „ Джими “ в последните си години. Макар че мнозина са уверени, че това е призракът на неговата нещастна жертва Джеймс Кларк, други настояват, че виновността за закононарушенията му, съчетана с влошаващото му се психологично здраве са довели до тъгите му от незнайният „ Джими “, който останал с него до последните му дни.

Инфо: Ancient-Origins


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР