Акулите са сред най-древните риби, които са населявали океаните и

...
Акулите са сред най-древните риби, които са населявали океаните и
Коментари Харесай

Видовете акули и кратка характеристика за тях

Акулите са измежду най-древните риби, които са населявали океаните и моретата доста преди основаването на човечеството. Днес разграничаваме към 440 типа, които могат да са с дължина от няколко сантиметра до няколко метра.

Някои от тях са свирепи хищници, а други са напълно миролюбиви морски създания. Тук ще ви срещнем с 5 от най-известните представители на акулите.

Голяма бяла акула

Да, тъкмо това е онази всяваща боязън голяма бяла акула, от която несъмнено сте сънували кошмари, откакто сте изгледали кино лентата Челюсти. И има за какво - тя е освен измежду най-големите акули, които могат да доближат тегло от към 3 тона, само че е и същински агресор по отношение на хората.

За разлика от множеството типове акули, които похапват планктон и риба, огромната бяла акула не би си дала прошка, в случай че изтърве някой и различен гмуркащ се плувец, нагледно казано.

 Голяма бяла акула

Бича акула

И тя не си поплюва, в случай че усети миризмата на човешко месо. Макар и с по-малки размери от огромната бяла акула, тя също е измежду най-опасните за хората акули. Донякъде бича акула е даже по-опасна от огромната бяла акула, тъй като може да ви изненада освен в солените води, само че и в сладководните реки.

Акула Морски ангел

Не е ясно за какво тази акула носи такова божествено име, само че пък е относително миролюбива. Тя е с плоска форма, а нетипичното при нея е, че женските екземпляри са много по-големи от мъжките.

Храни се с безгръбначни морски животинки и с костни риби, които си набира в Атлантическия океан. Може да се срещне и много близо до брега и въпреки вие да не попадате в графата ѝ хранителни деликатеси.

Трябва да сте доста деликатни да не я настъпите без да желаете, тъй като акулата Морски ангел дебне плячката си, заравяйки се с пясъка. Ще бъдете много безмилостно нахапани, само че нищо повече. В последна сметка и вие не бихте стояли необезпокоявано, в случай че някой се разноски върху главата ви.

Китова акула

 Китова акула

Въпреки безмилостния си и заплашителен тип, тази акула е душичка. Явява се най-големият представител измежду типовете акули като рекордьорът, измерен през 1949 година е бил с размери от над 12.5 м.

Ако имате опция да посетите някоя от островните страни в Индийския океан, то откровено ви предлагаме да се отдадете и на гмуркане във водите му, тъй като може да имате щастието да попаднете и на китова акула. Преглътнете страха си, тя няма да ви направи безусловно нищо.

Леопардова акула

Това е една същинска хубавица, която като изключим, че е риба, в действителност има шарките на леопард. Леопардовата акула има доста мил и балансиран темперамент и няма да ви нападне. Разбира се за задачата би трябвало да съумеете да я откриете обаче, тъй като тази риба има за фикс концепция да отбягва хората.

Това бяха някои от най-добре познатите и забавни типове акули и характерност за тях - прелестни създания, които си коства да бъдат видени, само че отдалеко за по-сигурно.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР