Актьорите от Народния театър, са сред малцината, които могат да

...
Актьорите от Народния театър, са сред малцината, които могат да
Коментари Харесай

Директорът на Народния театър Васил Василев спази обещанието си и…

Актьорите от Народния спектакъл, са измежду малцината, които могат да се похвалят с почтено възнаграждение. 

От 1 септември огромна част от тях получават месечни хонорари в размер на 3 000 лв..
Увеличението е повече от двойно, а повдигането на заплатите е финалът на дългогодишната им битка, която водеха дружно с шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

В последна сметка новият шеф Васил Василев съблюдава обещанието, с което завоюва състезанието за нов началник и оглави Народния. Досега актьорите на щат в Народния спектакъл получаваха мизерните 1 000 лв., а други не повече от 1 500 лева
Към днешна дата междинната заплата в академичната натрупа към този момент е 2 400 лева. 

Новият основен режисьор Александър Морфов също има заслуга за повдигането на заплатите. Неговите възнаграждения зад граница доближават 5-цифрена сума. Запознати настояват, че той е изискал 5 бона заплата и огромен хонорар за всяка режисура, която слага в Народния.

По време на мандата на Мариус Донков актьорите получаваха под хилядарка, което освен бе обидно за гения им, а и голословно ниско. Те от години упорстват минималната заплата в театрите да е най-малко 1 500 лв.. 

Вдигането на възнаграждението в Народния спектакъл отприщи същинска стихия в останалите театри в София. За страдание обаче ненавсякъде има опция заплатите им да бъдат нараснали до такова равнище. До този миг образеца на Народния спектакъл е последван само от Сатиричния. Преди към седмица стана ясно, че шефът Калин Сърменов е нараснал възнаграждението на актьорите с към 30%
Източник: Уикенд
 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР