Актуалният вицепрезидент на БФС Емил Костадинов заяви, че би влязъл

...
Актуалният вицепрезидент на БФС Емил Костадинов заяви, че би влязъл
Коментари Харесай

Навиват Емил Костадинов да се кандидатира за президент на БФС

Актуалният вицепрезидент на БФС Емил Костадинов съобщи, че би влезнал в борба за най-високия пост в българския футбол, само че всичко зависи от хората, които ще го поддържат като екип. Както е известно, на 25-и юни тази година следва ексклузивен Конгрес на централата, само че хора от управата считат, че мандатът му е до февруари 2022-а година, когато би трябвало да се организира постоянен конгрес.

" Замислял съм се за президентския пост на БФС. Имал съм диалози с хора, които са ме увещавали да направя тази стъпка и естествено, те да ме предложат и поддържат. Но за мен най-важното е екипът, с който ще работя. Защото самичък човек е единствено за тоалетната. Екипът е доста значим и просто хората, с които бих работил, би трябвало да не мислят за нищо друго, а за развиването на елитния и на детско-юношеския футбол в България.

За конгресът на 25-и юни, Уставът ясно е споделил какъв конгрес ще имаме. Имаме правна комисия, тя удостоверява. Трябва да имаме ексклузивен конгрес, който е с мандат до идващия постоянен конгрес. Това е нашият Устав и би трябвало да го съблюдаваме. А хората, които не желаят, очевидно не желаят да съблюдаваме законите в България. Това няма по какъв начин да стане ", съобщи още Костадинов пред Българска телеграфна агенция.

Той не може да разбере по какъв начин по този начин се случва, че сякаш има огромна предпочитание за смяна, само че малко на брой изпращат своите оферти до БФС. " Имаме комисия по Нормативните документи в БФС, която през цялата година чака оферти от клубовете, с цел да изменим нещо, да подобрим нещо. Тази комисия не е загадка. В последните три години предложенията понижават и понижават. Не знам на какво се дължи. Явно всичко е добре в българския футбол, а след това се излиза и се подлага на критика и да се приказват отрицателни неща за БФС и за българския футбол. Много пъти съм казвал - който подлага на критика, дано той огледа какво прави първо, и тогава да подлага на критика. Трябва да се обединим, да работим, а освен " стани да седна ", жаргонно казано. В последна сметка футболът е за хора, които желаят в действителност да вършат, да развиват футбола, за футболните хора.

Като инфраструктура, като методика всичко го имаме, само че би трябвало самите ние да стартираме да вършим верните неща, а не да чакаме някой да ни принуди да ги вършим. Има клубове, които го вършат, и реализират някакви резултати. Но и аматьорските клубове, които са основата на пирамидата, също би трябвало да стартират и те работят по този начин. "

Клубовете от елита, които влагат старания да развиват млади гении, най-сетне ще видят скромна оценка на труда си. И това ще влезе в действие от новия сезон, само че някогашният номер 7 в националния тим прецизира, че това е единствено първата стъпка. " От идващия сезон ще има заплащане от БФС към клубовете за до двама млади до 21 години, които са на терена, по 250 лв. на човек на мач, в случай че футболистът играе едно полувреме. Не е доста, само че е някаква помощ. Догодина имаме концепция да се разшири. Упрекват ни, че плащаме заплати от санкциите, само че тези пари за двамата млади ще идват от санкциите. Така че парите, които клубовете заплащат за дисциплинарни нарушавания, могат да се връщат при тях назад като тази награда ".

Според него юношеските национални тимове показват израстване в последните години и за това има няколко предпоставки. Но идната стъпка за развиването на българските гении би трябвало да я създадат клубовете, където обаче не се случва. " Преди 6 години с доста битка направихме Елитните младежки групи в трите възрасти, което за мене даде един подтик в развиването на детско-юношеския футбол, тъй като всички тимове заиграха всяка седмица съществени мачове и по този начин младите се изграждаха много по-бързо. А имаше много отпор от футболни хора, само че ги убедихме, че това е пътят. Юношеските национални тимове за последните 10 години сме се класирали на три европейски шампионати. Това значи, че сме свършили добра работа. Но, за мое най-голямо удивление, много от тези футболисти, които бяха на тези шампионати, не попаднаха в мъжкия футбол. Не мога да схвана за какво. Не може футболисти, които са побеждавали Франция, Испания, Италия в юношеска възраст да не могат по-късно да намерят място в елитния футбол на България. Това за мен е загадка.

Направил съм си лични заключения и в последна сметка мисля, че би трябвало да се дава повече късмет. Клубовете би трябвало да дават повече благоприятни условия на тези момчета с качества. Наистина те не са приключени, само че в последна сметка имат качествата да ги създадат доста положителни футболисти. Просто би трябвало да се доразвият в клубовете ".

" Затова е тази тематика за понижаване - аз не приказвам общо за чужденци, а за футболисти, които не са излезли от школите в системата на българския футбол. Говорим за чужденци, само че като играеш в групите на Шампионска лига, Лига Европа можеш да картотекиращ до 17 индивида, които не са от твоята конструкция. А до момента при нас бяха 25 такива. Постигнахме някакво единодушие да станат 20 от сезон 2021/22, а мисля от следващата година към този момент ще може да контролираме. Дори УЕФА има ограничавания, а ние приказваме за правата на индивида и правото на работа. Трябва да даваме късмет на повече българи да играят в топ-отборите ни ", приключи Костадинов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР