Актуализиране цените на здравните услуги, разширяване на здравноосигурителния пакет и

...
Актуализиране цените на здравните услуги, разширяване на здравноосигурителния пакет и
Коментари Харесай

Три неща, които д-р Лидия Стефанова ще промени в здравеопазването, ако стане депутат в 49-ото Народно събрание

Актуализиране цените на здравните услуги, разширение на здравноосигурителния пакет и доближаването им до европейските, е приоритет номер едно за опитния управител в опазването на здравето

Силна предизборна акция като кандидат от гражданската квота проведе едно от новите лица на ГЕРБ-СДС в Бургас – доктор Лидия Стефанова, която е потвърден специалист в областта на опазването на здравето. Тя е магистър по Медицина от Медицински университет-Варна, с добита компетентност „ Обща медицина " в същия университет. Понастоящем специализира " Кардиология " към Медицинския университет в Плевен. Притежава и втора магистратура " Здравен мениджмънт и ръководство на здравните грижи " от Стопанска академия „ Димитър А. Ценов “ в Свищов. Владее документално и говоримо британски и съветски език. От няколко години е административен шеф първо на Специализирана Болница за Активно Лечение по Кардиология, а понастоящем – на високотехнологичната болница „ Сърце и Мозък “ в Бургас. Част е от Български Кардиологичен институт, където има интензивно присъединяване в научноизследователски планове. Работила е и като общопрактикуващ доктор, осведомена е с проблемите на доболничната и болничната помощ, както и на цялата здравната система от вътрешната страна, защото за 23 години стаж е предходна през всички равнища в нея.

Д-р Стефанова, завърши първата за Вас предизборна акция като претендент за депутат от ГЕРБ-СДС – каква е Вашата оценка от срещите Ви с хората?

- Бяха доста интензивни седмици. Срещнах се с доста хора, с неизброимо доста хора – и пациенти, и медицински експерти, които споделяха паниките си. Тези срещи изрично затвърдиха чувството ми, че проблемите в опазването на здравето се задълбочават. Необходима е незабавна промяна на модела, която би трябвало да стартира с увеличаване на обществените средства за опазване на здравето. Така ще понижим високите доплащания от пациентите. Необходими са законови промени за актуализиране на цените на НЗОК за медицински действия, въвеждане на новаторски здравни технологии. Необходимо е да създадем условия за еднакъв достъп до качествена здравна грижа. Това е изпълнимо със закон за транспарантно субсидиране и подпомагане  на лечебните заведения в дребните и отдалечени обитаеми места, създаване на медицински центрове по тези места с подсигуряване на съоръжение и експерти с опция за оказване на незабавна помощ.



 -  Каква е Вашата къса диагноза за здравния статус на българина?

- В дребните обитаеми места, поради ограничавания достъп до регулярна и качествена здравна грижа, има хора със занижен надзор на хроничните болести. Твърде доста пациенти не търсят в точния момент лекарска помощ, а профилактичните прегледи нямат приоритет. Профилактиката е извънредно значима част от целия медицински развой, по тази причина една от главните ми задания в бъдещото Народно заседание ще бъде тя. В ежедневната процедура на кардиолозите ни нерядко се случва при пациенти без никакви признаци да бъде открита постинфарктна нестабилна ангина, която е незабавно положение. При ехокардиографски прегледи, още веднъж на пациенти без никакви недоволства, се пресъздават суспектни данни за тромб в лявото предсърдие, което е извънредно рисково и постанова незабавна намеса. Ето по какъв начин постоянното следене може да избавя животи.

В Бургас и в по-големите градове на Областта оценката на здравния статус е по-висока във връзка с профилактиката и диспансеризацията. Жителите имат достъп до постоянна  здравна грижа, само че търсят все по-високо качество на здравна грижа и по-ниски доплащания за артикули и процедури, които са отвън пакета на НЗОК.



Не смятате ли, че българското опазване на здравето стигна дъно, каквото в никакъв случай не сме достигали, по какъв начин ще спрем притока на българите, търсещи лекуване в прилежаща Турция?

- Позволете ми да не се съглася. Да, в предишното фактически можеше да се приказва за натоварен „ здравен туризъм “ към южната ни съседка. Но в последните 15 години далновидните вложения и конкуренцията в опазването на здравето обърнаха парадигмата. 

Модерна медицина в България се прави с експертиза, високи технологии, познания и умения. А с верните законодателни решения и сполучливо съдействие сред частни, държавни и общински лечебни заведения можем да създадем модерното опазване на здравето налично за всички пациенти. Национална горделивост е казусът, когато сътрудници радиохирурзи от Истанбул предложиха на пациентка лекуване с гама нож в комплексния онкологичен и радиохирургичен център в Плевен.

Какви са Вашите очаквания за България след 2 април и в случай че станете част от 49-ото Народно заседание, кои ще са първите три неща, които ще измененията в региона на опазването на здравето?

- Първо – актуализиране цените на здравните услуги, разширение на здравноосигурителния пакет и доближаването им до европейските. Необходимо е да се усилят обществените заплащания, с цел да се понижат доплащанията от пациента.

Второ – подсигуряване обществената функционалност на страната с ясно и транспарантно субсидиране на дребните лечебни заведения в отдалечените места, съоръжение на МЦ, създаване филиали на незабавна помощ.

Трето – привличане на млади и осъществили се отвън рамките на родината лекари при отлични работни условия, непрестанен развой на образование с благоприятни условия за професионална реализация. Успоредно с това – основаване на нормативни условия за стимулиране на младите лекари за специализация по всички медицински специалности, а освен по добре финансираните такива.

За да подкрепите доктор Лидия Стефанова, гласувайте с преференция 7 в листата на ГЕРБ-СДС под номер 2.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР