Актуализацията на бюджета влиза за гласуване на първо четене в

...
Актуализацията на бюджета влиза за гласуване на първо четене в
Коментари Харесай

Актуализацията на бюджета влиза за гласуване в пленарната зала

Актуализацията на бюджета влиза за гласоподаване на първо четене в пленарната зала на Народното събрание. В сряда депутатите ще разгледат на първо четене актуализацията на бюджетите на Националната здравноосигурителна каза и на държавното публично осигуряване за 2021 г. Актуализацията е импортирана от Министерския съвет и към този момент бе утвърдена Комисията по бюджет и финанси, която е водеща по законопроектите.

Предвижда се бюджетът на НЗОК да бъде обновен със 134 млн. лева, от които 120 млн. лева за здравноосигурителни заплащания, 10 млн. лева за административни действия и 4 млн. лева за запас.

С измененията на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година се предлага пакет от ограничения, посредством които трайно се обезпечава по-висок приход от пенсии както за актуалните, по този начин и за бъдещите пенсионери. С препоръчаните промени се подсигурява, че към 2 млн. пенсионери ще получат нарастване на прихода си от пенсия от държавното публично обезпечаване, като междинното нарастване на един пенсионер е 64 лева За използване на обективен метод при актуализиране приходите на всички пенсионери, в законопроекта са планувани и нужните средства за повишение размера на обществената пенсия за напреднала възраст от 148,71 лева на 170 лева месечно от 1 октомври 2021 година В законопроекта са планувани нужните средства за погашение на спомагателната сума към пенсиите за септември 2021 година в размер на 50 лева Целта е поддръжката за пенсионерите да продължи досега, в който влязат в действие наредбите, на съображение на които се покачват главните размери на всички пенсии – от 1 октомври 2021 година

Допълнителните средства, които би трябвало да бъдат обезпечени, постановат и смяна в държавния бюджет, само че тя най-вероятно ще бъде гласувана на първо четене в четвъртък. Общо финансовата рамка е разчетена при 2 милиарда лв. спомагателни доходи, 400 милиона от които от Плана за възобновяване и резистентност и 1,8 милиарда лева нови спомагателни разноски.

Друг акцент в работата на народните представители ще е процедурата по желание на нов шеф на Българска народна банка. В отрасловата комисия бе признат тридневен период за номинации след гласуването в пленарна зала. 

Преди да стартират работа в пленарна зала, ръководителите на групите и управлението на Народното събрание ще проведат председателски съвет. Очаква се на него да бъдат поканени представители на Централната изборна комисия, с цел да се обсъдят вероятните дати за осъществяване на президентските избори и евентуалните нови парламентарни избори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР