Акционерите на Peugeot и Fiat днес трябва да утвърдят съюза

...
Акционерите на Peugeot и Fiat днес трябва да утвърдят съюза
Коментари Харесай

Peugeot и Fiat гласуват за съюза си

Акционерите на Peugeot и Fiat през днешния ден би трябвало да утвърдят съюза между тях, който ще се трансформира във френско-италианско-американски алианс. Целта му е да доближи сериозния размер на бързо изменящ се авто пазар, съобщи Франс прес.

Съюзът на френската компания PSA, която създава марките Peugeot, DS, Opel и Citroen и италианско-американската Fiat-Chrysler, която създава марките Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati ще роди четвъртия авто производител в света във връзка с продадени транспортни средства и третия по оборот след японския автомобилостроител Toyota и немския Volkswagen. По последни данни годишните доходи от продажби на Toyota преди пандемията възлизат на 280 милиарда $, на Volkswagen – на 275 милиарда $, на третите по размер на продажбите Daimler 189 милиарда $. За съпоставяне приходите на Fiat-Chrysler бяха 121 милиарда $, а на PSA – 84 милиарда $.  

Новата компания, наречена Стелантис (Stellantis), ще има над 400 000 чиновници. Сливането беше въпрос на оцеляване. Това се отнася и за Fiat, и за PSA, съобщи Джулиано Ночи, професор по стратегически разбори в бизнес факултета на Политехническия университет в Милано. Двете групи са изправени пред големи софтуерни и стратегически провокации (електрически коли, цифровизация, самостоятелно управление) и с унищожителните последици от пандемията от COVID-19, добави той.

Само най-гъвкавите и с дарвиновски дух ще оцелеят, сподели през ноември ръководителят на Управителния съвет на PSA Карлос Таварес и предстоящ основен изпълнителен шеф на Stellantis.

Марките от групата ще понижат най-много разноските си за развиване и произвеждане и ще оферират коли във всички сегменти.

Очаква се с помощта на обединяването си PSA и Fiat-Chrysler ще може да ускори наличието си в Европа. Френската група пък ще има опция да възвърне позициите си на пазара в Съединени американски щати с помощта на италианско-американския си сътрудник.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР