Акциите по световните борси паднаха, петролът се заизкачва към $100

...
Акциите по световните борси паднаха, петролът се заизкачва към $100
Коментари Харесай

Русия плаши с €2 000 за 1 000 куб. м газ

Акциите по международните тържища паднаха, петролът се заизкачва към $100 за барел, а върховен съветски представител заплаши Стария континент с цена от €2 000 за 1 000 кубически метра газ.

Това са първите пазарни реакции откакто съветският президент Владимир Путин призна самообявилите се сепаратистки републики в Източна Украйна, вдигайки напрежението до нова висока точка.

Глобалните пазари се сринаха и цените на суровия нефт се повишиха до $99 за барел във вторник, откакто Русия изпрати войски в елементи от Източна Украйна, съобщи Си Ен Ен.

Уолстрийт също означи спадове, откакто търговците се завърнаха от празничния уикенд.

Dow Jones падна с към 200 пункта, или 0,6%. S&P 500 се намали с 0,4%. Nasdaq падна с 0,7%.

Повишаващата се неустановеност към Украйна се отрази и на цените на силата. Фючърсите на американския недопечен нефт скочиха с 5,4% до $95,65 за барел. Суровият нефт Brent, световният пример, се увеличи с 3,8% до $99,17 за барел.

Русия е един от най-големите производители на нефт в света. Освен това е главен експортьор на природен газ.

Инвеститорите се притесняват, че спорът в Украйна може да ограничи или спре доставките на съветски газ за Европа, което ще оскъпи внезапно разноските на семействата и промишлеността. През 2020 година на Русия се падат към 38% от вноса на природен газ в Европейския съюз, съгласно Евростат.

Най-голямата стопанска система в района, Германия, е изключително уязвима, защото възнамерява да се откаже от въглищата и от нуклеарната сила. Ще пострадат страни като България, Румъния, Унгария, Полша, Словакия, Чехия, Италия и Австрия, които получават газ по тръбопроводи, които минават през Украйна.

Западните страни евентуално биха дали отговор на съветско навлизане в Украйна с наказателни наказания, които биха могли да откъснат съветските банки от световната финансова система и да затруднят страната да изнася нефт и газ.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев отговори на известието на Германия във вторник, че ще спре узаконяването на газопровода " Северен поток 2 ", предупреждавайки за съществено повишаване на цените на природния газ за Европа.

„ Германският канцлер Олаф Шолц издаде заповед за прекъсване на процеса на узаконяване на газопровода „ Северен поток 2 “. Добре. Добре пристигнали в прелестния нов свят, където доста скоро европейците ще заплащат 2000 евро за 1000 кубически метра природен газ “, написа Медведев в Туитър.

German Chancellor Olaf Scholz has issued an order to halt the process of certifying the Nord Stream 2 gas pipeline. Well. Welcome to the brave new world where Europeans are very soon going to pay €2.000 for 1.000 cubic meters of natural gas!
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE)

По-рано във вторник Шолц разгласи, че узаконяването на газопровода " Северен поток 2 " ще бъде спряно в отговор на дейностите на Москва в Източна Украйна.

1200-километровият водопровод беше приключен през септември, само че към момента не е получил дефинитивно узаконяване от немските регулатори. Без това природният газ не може да минава през него по дъното на Балтийско море от Русия до Германия.

" Северен поток 2 " може да доставя 55 милиарда кубически метра газ годишно. Това е повече от 50% от годишното ползване на Германия и може да коства до $15 милиарда на " Газпром ", съветската държавна компания, която управлява оборудването.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР