Акциите на руските компании поскъпват при старта на Московската фондова

...
Акциите на руските компании поскъпват при старта на Московската фондова
Коментари Харесай

Московската фонда борса стартира с повишение след спиране на търговията за близо месец



Акциите на съветските компании нарастват при старта на Московската фондова борса, която през днешния ден отвори отчасти след прекъсване на търговията за повече от три седмици (от 25-и февруари насам) вследствие на свободното рухване на акциите в деня на съветската военна инвазия в Украйна на 24-ти февруари.

Референтният фондов показател MOEX, деноминиран в рубли, се покачва с близо 10%. Днес беше обновена търговията на акциите на 33 водещи съветски компании, влизащи в показателя, в това число " Газпром ", " Сбербанк ", " Роснефт " и банката ВТБ (VTB Bank).

Вчера съветската централна банка разгласи, че комерсиалната сесия в четвъртък ще бъде съкратена и ще продължи сред 09.50 и 14.00 часа московско време.

Възобновяването на търговията идва няколко дни, откакто съветската централна банка предприе първите си стъпки за споразумяване на покупко-продажби с акции на стойност милиарди долари от интернационалните вложители, които бяха хванати в капан, когато Владимир Путин вкара финансов надзор в страната на 28 февруари.

Остават обаче в действие редица ограничавания за търговия след днешното рестартиране на Московската борса. Забранени са така наречен " къси продажби " и до момента в който на локалните (руските) вложители е позволено да търгуват релативно свободно, нерезидентите (чуждестранни) вложителите не могат да вземат участие на пазара, показва " Файненшъл таймс ".

И до момента в който покупко-продажбите могат да се уреждат както в щатски долари, по този начин и в рубли, на нерезидентните участници на пазара към момента беше неразрешено да продават акции до 1 април. Също по този начин всичките средства, осъществени от продажбите на акции на Московската борса, ще би трябвало да останат в Русия.

Така че би трябвало да се има поради, че картината на днешната търговия на Московската борса наподобява много " изкривена " и не доста действителна.

Около час след началото на днешната търговия показателят MOEX се покачва с към 9%, отскачайки от дъното от 24-ти февруари, когато той се срина до най-ниско равнище от началото на 2016 година

Графика на съветския фондов показател MOEX



Акциите на газовия колос " Газпром " нарастват с към 20%, а тези на петролните колоси " Роснефт " и " Лукойл " - с към 19 на 100.

Акциите на минно-добивния колос " Норникел " нарастват с 23%.

Акциите на " Аерофлот " пък се сринаха при старта на днешната търговия с близо 20%, преди спадът им да се ограничи до към 5 на 100, защото по-голямата част от европейското въздушно пространство е затворено за съветски самолети като част от западните наказания по отношение на Русия.

Със спад стартираха и акциите на банката ВТБ (VTB), защото тя също е част от западните наказания, само че последва ограничение на този спад и даже едва повишаване с към 1%.

Акциите на главния съветски заемодател " Сбербанк " пък нарастват с близо 19%, защото той не е обект на наказания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР