Акциите на непретенциозни нискотехнологични фирми от Югоизточна Азия буквално засрамиха

...
Акциите на непретенциозни нискотехнологични фирми от Югоизточна Азия буквално засрамиха
Коментари Харесай

Производителите на предпазни ръкавици засрамиха Тесла

Акциите на непретенциозни нискотехнологични компании от Югоизточна Азия безусловно засрамиха "космическия " първенец "Тесла " и производителите на електрически коли. Книжата на Top Glove Corp. са добавили 389% към пазарната си оценка от началото на годината в Куала Лумпур - най-вече измежду участниците в показателя MSCI Asia Pacific Index. А котировките на Supermax Corp. са скочили с над 1000 %. За съпоставяне, акциите на "Тесла " са поскъпнали с 259% през тази година.

Двете компании от Малайзия създават гумени ръкавици. Постиженията им се дължат на скока в международното търсене на защитни средства против COVID-19 в композиция със възбраната на държавното управление на страната на "късите продажби " до края на годината. (Бел. ред. - спекулативни покупко-продажби, при които се продават акции без те да са налични на процедура в очакване цените им да паднат и те да бъдат купени на печаба).

Звездният растеж е невиждан за стандартите на Малайзия: трите най-едри производители на защитни ръкавици са добавили общо 109 милиарда рингит (26 милиарда щ. долара) към комбинираната си пазарна оценка от 1 януари насам. Повече от един от всеки 10 вложени $ в националния фондов пазар сега залага на ръкавици - събитие, което трансформира страната в сериозен световен състезател в областта на хигиената, съпоставим с присъединяване на Южна Корея и на Тайван на пазара на полупроводници.

Според Рос Камерън - управител на фондове в капиталовата компания "Норткейп кепитъл " - "ръстът на пазара на защитни ръкавици прилича доста на триумфа на "Тесла ", само че вероятността за бъдещи доходи на бранша е доста по-сигурна в сравнение с високотехнологичната компания ". Според Камерън възбраната на късите продажби е имала нищожен принос за подема. той чака "секторът да регистрира много над 100% растеж на облагите през идната година ". "Норткейп " и "Самсунг асет мениджмънт " са нараснали залозите си на сектора през тази година с претекст, че обратът в международното търсене е систематичен и доста пазарни участници към момента догонват кривата.

Налице са и съществени опасности, най-големият от които е трескавото създаване на ваксини против COVID-19, което лимитира впечатляващия напредък на пазара на ръкавици. Засега обаче поръчките се натрупат, цените порастват, а фирмите от сектора уголемяват нападателно индустриалните си потенциали.

Малайзия задоволява към 65% от международното търсене на гумени ръкавици. А 2020-а е изключително плодородна за компаниите от бранша и за техните създатели. Поне четирима от предприемачите, натрупали положение от тази активност, са милиардери, от които двама са се присъединили в редиците им през тази година.

Единият от тях е Тай Ким Сим от Supermax Corp., чието персонално положение се прави оценка на към 1 милиарда щ. $ от показателя на милиардерите на организация "Блумбърг ". Естествено, с ангажимента, че в чистата стойност на активите е включена и пазарната оценка на акциите от Supermax, които има господин Сим и която се мени всеки ден. В момента компанията изнася продукцията си допълнително от 160 страни и задоволява 12% от международното търсене на ръкавици от латекс. Тай и членовете на фамилията му имат 38% от Supermax.

Компанията регистрира 24% растеж на облагата - до 447 млн. рингит - през първото тримесечие на 2020-а. Тя създава по 24 милиарда ръкавици годишно и възнамерява да усили броя до 44 милиарда до 2024-а. За задачата тя е купила земя през юни, с цел да разшири индустриалния си потенциал.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР