Акциите на компанията Тесла се сриват с над 12% на

...
Акциите на компанията Тесла се сриват с над 12% на
Коментари Харесай

Срив на акциите на Тесла, след като американският борсов регултатор заведе дело за измама срещу Илон Мъск



Акциите на компанията " Тесла " се срутват с над 12% на извънборсовата търговия, откакто Комисията за цени бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати (SEC) упрекна Илон Мъск за " подвеждащи " вложителите послания в Туитър, настоявайки съдът да забрани на основният изпълнителен шеф да продължава да ръководи обществената компания.

Подадената от SEC в четвъртък вечерта тъжба от 23 страници във Федералния съд на Ню Йорк, включва подробна сметки и времеви график за поредицата от събития, предшестващи известието на Мъск от август, че обмисля изваждането на компанията от фондовата борса и възможната ѝ продажба на огромен вложител от Близкия Изток. Според повдигнатото от борсовия регулатор обвиняване притежателят на известната компания за произвеждане на електрически коли не е обезпечил, или удостоверил опцията за финансирането на " Тесла " от какъвто и да било източник и съзнателно е подвел вложителите както с тази информация, по този начин и с последвалите негови изяви в Туитър по този въпрос.

Новината за повдигнатите от SEC обвинявания по отношение на Илон Мъск провокираха стабилен ценови спад на акциите на Tesla Inc., като по време на извънборсовата търговия в петък акциите на компанията се намаляват с над 12%.

В особено изказване Илон Мъск уточни, че е " тъжен и отчаян " от дейностите на Комисията за цени бумаги и фондови тържища. " Винаги съм работил в полза на истината, прозрачността и на вложителите. Почтеността е най-важната полезност в живота ми и обстоятелствата потвърждават, че в никакъв случай не съм изменял на това по какъвто и да било метод ", посочи 47-годишният предприемач.

Съветът на шефовете на компанията " Тесла " също направи изказване, в което поддържа Илон Мъск. " Tesla и Съветът на шефовете имат цялостно доверие в Илон, в неговата честност и в негово ръководство на компанията, което докара до основаването на най-успешната американска автомобилна компания през последния век. Нашият фокус остава върху продължение на производството и доставката на колите от марката " Модел 3 " за нашите клиенти, акционери и чиновници ", се показва в изказването.

Трябва да се има поради, че през първата половина на август Илон Мъск провокира учудване на финансовите пазари, като заяви, че желае да изтегли групата от фондовата борса, допълвайки в следствие, че е обезпечено финансиране за реализиране на тази интервенция и няколко дни по-късно сподели, че договаря със саудитския върховен фонд, да финансира интервенцията. Всички това докара до забележителен растеж на акциите на Tesla към рекорден връх от 420 $ за акция.

В следствие от компанията се отхвърлиха от концепцията и това докара до също толкоз мощен спад на акциите с близо 30% към равнища назад под 300 $ за акция.

Според SEC изказванията на Илон Мъск са подвели вложителите и заради това борсовият регулатори желае от съдът да признае, че той е направил борсова машинация, като в това време му забрани да прави това още веднъж в бъдеще, да му наложи санкции, да изиска конфискация на всички непозволени облаги и не на последно място да му забрани да продължава да управлява листвана на борсата компания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР