Активното настояване за зелена трансформация на икономиката може да подкопае

...
Активното настояване за зелена трансформация на икономиката може да подкопае
Коментари Харесай

Швейцарската централна банка: Натискът за зелена икономика носи риск

Активното гледище за зелена промяна на стопанската система може да подкопае успеваемостта на паричната политика на Швейцарската национална банка. Това уточни членът на борда на банката Андреа Мехлер, предава Bloomberg.

Въпреки, че Швейцарската национална банка (SNB) приема климатичното предизвикателство доста съществено, заради което изкупува зелени облигации, като част от ръководството на запасите, управляващите би трябвало да се придържат към границите на мандата си, споделя Мехлер във видео изявление за университета в град Сен Гален.

„ Това може фактически да предизвика спор на ползи. Когато използваме парични принадлежности за тази цел, те може и да са потребни за напредване в тази посока, само че също по този начин са пагубни за успеваемостта на паричната политика “, споделя тя.
 Борис Джонсън разгласи зелено партньорство за 550 млн. $ с Бил Гейтс Борис Джонсън разгласи зелено партньорство за 550 млн. $ с Бил Гейтс
Британският министър председател Борис Джонсън разгласи партньорство на стойност 400 млн. паунда (552 млн. долара) с милиардера Бил Гейтс, което цели з...

С валутни запаси от над 900 милиарда франка (979 милиарда долара), SNB от дълго време бива призовавана от климатични деятели да употребява финансовата си тежест в битката с световното стопляне.

Въпреки, че швейцарската централна банка реши да спре да влага в компании,чийто главен бизнес е рандеман на въглища, тя оперира много по-предпазливо по отношение на останалите централни банки в еврозоната. Европейската централна банка се ангажира да вземе поради климатичните промени в своята парична политика.

Андреа Мехлер уточни, че SNB може да стори редица неща, като да помогне на управляващите с експертиза за по-добро схващане на рисковете за стопанската система и стабилността на финансовата система.

" Не разполагаме с подобаващия инструмент да промотираме зелената стопанска система. Правилните принадлежности биха могли да са данъчното облагане, регулацията – това не е нещо, с което ние разполагаме “, споделя Мехлер. „ Всеки един от нас би трябвало да играе своята роля “, прибавя тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР