Активното мероприятие на противниците на машинното гласуване от ГЕРБ, ДПС,

...
Активното мероприятие на противниците на машинното гласуване от ГЕРБ, ДПС,
Коментари Харесай

ГЕРБ-ДПС поеха опасен курс към компрометиране на изборите

Активното мероприятие на съперниците на машинното гласоподаване от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, към които се причислиха и от Има Такъв Народ и " Възраждане " реализира задачата си. Централната изборна комисия (ЦИК) се събра на съвещание, на което взе решение да анулира машинното гласоподаване освен за първия тур на изборите, само че и за втория. Така на локалния избор в неделя (засега) ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини. " За " премахването на машините от изборния развой гласоподаваха 12 членове на ЦИК, а другите двама членове - Цветозар Томов и Любомир Георгиев, определени квотата на " Демократична България " (ДБ) бяха " срещу ". Решението беше взето за към пет минути и без безусловно никаква полемика. А като главен мотив послужи писмо на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, с което той уведомяна ЦИК, че ведомството му към момента не е приключило процеса по засвидетелствуване на софтуера на машините. Това е гаранцията, че те подхождат на условията на Изборния кодекс. Тази инспекция с изключение на от Министерството на електронното ръководство, се прави и от още две ведомства - Института по метрология и Института по стандартизация към Българска академия на науките.

Това беше предпоследният епизод от драма, която се разиграва през целия петък - по-малко от два дни преди първия тур на локалните избори. Предвид интензивността им по тематиката нейни основатели явно са Движение за права и свободи и ГЕРБ, през институции, върху които те имат въздействие - ДАНС и ЦИК. По създание изказванията им са безпредметни. При сегашната уредба на машинното гласоподаване самите машини не са нищо повече от принтери - те отпечатват избора, който човек е направил на хартиена записка, която по-късно се поставя в урната за гласоподаване и се брои като всички останали. Този метод на гласоподаване не може да се " хакне ". На доктрина обаче е допустимо да лимитира други благоприятни условия за изборни измами.

Решението на ЦИК да анулира машинното гласоподаване обаче основава лъжлива легитимация на изказванията на Делян Пеевски и неговите сътрудници от ГЕРБ и по този начин те влизат в извънредно рискова игра.

Ефектите от този скандал към този момент са в две направления:
Реклама
Създава се чувство за безпорядък, голямо политическо напрежение, както и съществено разделяне измежду последователите на тези партии Така сега огромни елементи от последователите на ГЕРБ-ДПС и тези на ПП-ДБ са уверени, че изборният развой е злепоставен.

Опасното в това е, че неналичието на доверие в изборите, значи още по-ниско доверие в определените с тях кметове и общински съветници. Случващото се сега е пряк удар по сърцето на държавността. Това евентуално ще има резултат и върху резултатите от изборите, в случай че провокира по-голяма готовност на хората.

Политическата драма не спря до решението на ЦИК. Два часа след него зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов даде брифинг, на който съобщи, че ведомството е издадало решението за засвидетелствуване на машините и то към този момент е изпратено на ЦИК. " Не са направени констатации от специалистите, че тези машини не дават отговор на изискванията и с тях не може да се гласоподава. Няма причина ние да не ги сертифицираме ", съобщи той.
Реклама
Малко след брифинга му изказване направиха и от ПП-ДБ, които обявиха, че ще нападат решението на ЦИК пред Върховния административен съд (ВАС). Според депутата Васил Пандов от ЦИК не са изчакали крайния период, който Министерството на електронното ръководство има, с цел да се произнесе дали машините подхождат на Изборния кодекс. Този период изтича в събота следобяд.

Междувременно във фейсбук стартира да се провеждат за митинг под надпис " Не на хартиената бюлетина, " Да " на машинното гласоподаване ", който е плануван за събота от 12 часа пред постройката на ЦИК.
ЦИК в срамна обстановка
След гласуването на решението в изборната комисия Цветозар Томов назова обстановката, в която изпадна ЦИК " срамна ". Той упрекна сътрудниците си, че вземат решение за преустановяване на машинния избор въз основата на едно писмо на министър Йоловски от няколко реда, което даже не е подписано. " ЦИК не се оказва съдия на предизборния развой, а институция, която подчинява своите решения на волята на разнообразни политически фактори ", съобщи той.

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова му отговори, че комисията е била сложена в тази обстановка в резултата на дейностите на други органи. Тя се обърна към сътрудника си като сподели, че членовете на комисията са били осведомени с информацията от ДАНС, както и с преписката по нея. А по думите й писмото е било подписано от Йоловски с електронен автограф.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР