Активността при търсенето на кредити продължава да е доста висока

...
Активността при търсенето на кредити продължава да е доста висока
Коментари Харесай

Експерт: Лихвите по кредитите ще се повишат до края на годината, но това няма да повлияе на търсенето

Активността при търсенето на заеми продължава да е много висока и това се дължи главно на ниските лихви. Повишаването на лихвите от края на предходната година досега е с към 0,1 до 0,3 процентни пункта, което не тормози кредитополучателите. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Тихомир Тошев.

- Има ли понижаване на интензивността на банките при разпределяне на заеми?

- Засега това не се следи, в противен случай, статистиката на Българската национална банка (БНБ) демонстрира, че юни е рекорден при отпуснатите ипотечни заеми в България. Активността при търсенето на заеми продължава да е много висока и това се дължи главно на ниските лихви. Повишаването на лихвите от края на предходната година досега е с към 0,1 до 0,3 процентни пункта, което не тормози кредитополучателите. Въпреки че на имотния пазар следим понижаване на покупко-продажбите в последните четири тримесечия, покупко-продажбите с заеми стават повече и по тази причина се регистрира този връх.

Засега прогнозите до края на годината са, че тази интензивност ще продължи и че ще забележим още едно покачване на лихвите с сред 0,1 и 0,3 процентни пункта. В края на 2023-а моите упования са, че лихвите по ипотеките ще са сред 2,5 и 3 %. При потребителските заеми също чакам сред 0,2 и 0,5 покачване и в края на годината да са на лихви сред 4,5 и 7 %.

- Това ново нарастване в околните месеци ще повлияе ли съгласно Вас в посока на някакво стесняване на пазара?

- Дори и това нарастване на лихвите не чакам да повлияе на търсенето на заеми. Основният мотор за него към момента е високата мотивация на много хора да вземат участие на пазара на парцели и въпреки това - растежът на приходите. Средната работна заплата пораства, безработицата остава ниска и тъкмо това стимулира хората да са по-смели в решенията си, когато имат потребност от кредитиране. Така че до края на годината чакам даже и с малко по-високи лихви интензивността да остане.

- В какви рамки са най-търсените заеми?

- Водещият интерес продължава да е покупката на жилище, в последните няколко месеца имахме и много засилен интерес в посока рефинансиране на заеми. При потребителското кредитиране през лятото фокусът е върху ремонтите и обновяването на дома. Най-често теглените суми за това са сред 20 000 - 40 000 лв.. Следват заемите за покупка на фамилен автомобил и за сливане на отговорности.

- Какво демонстрират наблюденията Ви във връзка с потребителската просвета при търсене на заем? Какво бихте посъветвали потребителите, с цел да е оптимално преференциален процесът за тях?

- Виждаме доста покачване на финансовата просвета на българина. Той не тегли заем непременно, в противен случай, преценя добре опциите си. При ипотечното кредитиране хората, които са на пазара сега, имат 15-20 % от цената на парцела като самоучастие, по-късно избират деликатно банката, от която да получат заема, неговия период, съпътстващите други артикули, т.е. вършат го с желанието да имат най-изгодната договорка все още.

При потребителските заеми интензивността понижава ненапълно по отношение на инфлацията. Въпреки че виждаме сигнали на преодоляване, тя не е овладяна. Хората се тормозят с повишаването на другите им разноски, по тази причина избират да не задлъжняват, а когато задлъжняват, то да е в границите на това предписание, което консултантите постоянно акцентираме - не повече от 30 % от приходите да бъдат разноски за заеми.

Моят съвет е хората, които сега обмислят тегленето на заем, без значение ипотечен или потребителски, доста добре да преценяват опциите си, да преценяват по какъв начин месечната вноска по заема, който желаят, ще се отрази на фамилния им бюджет, да чакат в идната към година леко покачване на лихвите може би с 0,2 до 0,6 процентни пункта.

И когато имат сигурност и успокоение за приходите си и са създали добре преценката, тогава да пристъпят към целия ангажимент.

- Как смятате, задоволително мощна ли е конкуренцията сред банките, което да води до оптимално преференциални оферти за потребителите?

- Да, това е една от аргументите България да остане с едни от най-ниските лихви в цяла Европа. Точно междубанковата конкуренция кара банките да оферират все по-атрактивни артикули за да притеглят клиенти. Другата съществена причина е това, че ние продължаваме да спестяваме макар инфлацията, депозитите се усилват и към този момент са над 73 милиарда лв., т.е. обезпечена е доста висока ликвидност на банките.

Големите банки към момента не заплащат лихви по депозитите, а част от дребните банки заплащат сред 1 и 1,5 % и това им разрешава да дават такива ниски лихви по заеми.

- Имате директни наблюдения върху жилищния пазар, казахте - има закъснение, спад в покупко-продажбите с парцели, какво развиване очаквате до края на годината? Успяват ли искащите да намерят и купят парцел, какъвто търсят?

- Все още е много сложен пазарът на купувачите, защото предлагането остава ниско и намирането на мечтаното жилище не е елементарно. Миналата година цените скочиха доста, тази година положителната вест е, че се задържаха и стопираха пътя си нагоре. Също никога хората не купуват непременно и тъкмо това демонстрира статистиката на Агенцията по вписванията - четири следващи тримесечия спад на покупко-продажбите с сред 7-10 %.

Купувачите желаят отстъпка от цената на парцела и все по-често я получават - над 70 % от покупко-продажбите стават с контрактувана отстъпка от желаната цена от продавача. На фона на всичко това към момента има много хора на пазара, стимулирани и искащи да си купят парцел. Затова аз чакам деен пазар до края на годината, само че отново продавачите ще би трябвало да са с настройката, че в множеството случаи ще би трябвало да създадат отстъпка, в случай че желаят да продадат парцела си, защото купувачите желаят да намерят подобен парцел, какъвто е в визиите им, само че и на добра цена.

- Каква е обстановката на пазара " на зелено "?

- Пазарът " на зелено " също е деен. Той имаше огромно закъснение през предходната година, когато стартира високата инфлация, част от строителите се пробваха да индексират цената по време на строителство, да усилят цената на купувачите и това не се одобри добре от пазара. Имаше едно съществено оттегляне на интереса към покупка " на зелено ". Тази година бих споделил, че ползата се върна, само че заради две аргументи. Едната е, че строителите поставят категорично уговорка, че по време на строителството цената няма да се увеличи, а втората, че коригираха цените " на зелено ", те към този момент са по-ниски от тези на подготвени жилища, което прави покупката атрактивна.

Например в един квартал на София, в който цените на готовите жилища са сред 1600-1800 евро на кв. м, цените " на зелено " са 1200-1400 евро на кв. м. Освен това трансформираха и схемите на заплащане, по-голямата част от тях към този момент оферират единствено 20 % на прелиминарен контракт и останалите 80 % на Акт 16, което успокоява купувачите, че ще платят главната стойност на парцела, откакто той е подготвен и получи позволение за прилагане. Точно тази скица на заплащане и че към този момент са малко по-ниски цените " на зелено ", доведоха до това интензивността на този пазар да се върне.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР