Активността на човешкия организъм се променя в течение на денонощието.

...
Активността на човешкия организъм се променя в течение на денонощието.
Коментари Харесай

Отслабвайте с „правилото на екватора“

Активността на човешкия организъм се трансформира в течение на денонощието. Ако заран обменните процеси протичат по-бурно, то през втората половина на деня те се забавят. Условната линия, която разделя тези полярни положения, диетолозите назовават „ екватор “.

За всеки човек времето на прекосяване на „ екватора “ е неповторимо и зависи от доста фактори, да вземем за пример от часовете сън, интензивността на живот и питателните привички.

Някъде след 15 часа, т.е. следобяд, всеки организъм понижава скоростта на метаболитните процеси. През първата половина на деня ние сме по-активни, тялото ни също е по-енергично. Дори да сме неподвижен, то изгаря силата по-бързо, предотвратявайки превръщането й в мастни запаси.

„ Правилото на екватора “ гласи, че следобяд, когато метаболитните процеси се забавят, високоенергийните храни би трябвало да се изхвърлят. Те се назовават ​​още храни с висок гликемичен показател и имат способността да покачват равнищата на кръвната захар, с цел да обезпечават сила. А в случай че в организма има прекалено много глюкоза, инсулинът я преработва и складира във тип на мастни ресурси.

Затова вечерта е най-добре да консумирате храни с невисок гликемичен показател и с високо наличие на протеини – постно птиче месо, риба, извара, задушени зеленчуци.

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР