Активно се занимаваме с невидимата част от пътното строителство -

...
Активно се занимаваме с невидимата част от пътното строителство -
Коментари Харесай

Шишков: Следващите редовни кабинети трябва да продължат с проектирането на магистралите

Активно се занимаваме с невидимата част от пътното строителство - да се започва одобряването на планове и на подробни устройствени проекти, тъй като без тях няма да създадем вероятност за развиването на цялата тази инженерна инфраструктура, която липсва. Имаме извънредно неприятна транспортна съгласуваност. Оста север-юг е зле.

Това заяви служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков по Bulgaria ON AIR. Той дефинира като извънредно значима правата от Русе към Маказа. 

" Одобриха подробни устройствени проекти в частта от Русе до обхода на Бяла. Тази част има висока централизация на ПТП и доста смъртни случаи. Надяваме се до септември месец постоянното държавно управление да pапочне да строи този сектор. Изключително значимо е това направление. Остатъкът от правата до Маказа е единствено в пунктир. Тази част сега също е почнала процедура за планиране. В частта до Велико Търново следва в границите на може би десетина дни да одобря заповед, с която да позволи обстоен организационен проект ", изясни министърът.

" По Автомагистрала " Струма " и Автомагистрала " Тракия " са заменени огромна част от мантинелите, в това число и котешките очи. Има акция в тази посока. АПИ работи точно в тази посока. В тази посока към този момент имаме смяна освен в работата, само че и в мисленето. Това, което можем да създадем в този момент, е да подменим мантинелите, да подменим котешките очички, да създадем ремонт на пътищата, само че можем да създадем сега настоящ ремонт. За главните поправки на част от пътищата също ще бъдат нужни планове, тъй като другояче ще би трябвало да се върнем в това минало отпреди 2-3 години, когато под формата на настоящи поправки, се правиха главните поправки без утвърдени планове и без решения за градеж. Това не е вярна процедура и не би трябвало да продължава ", уточни арх. Шишков.

Той разяснява и сектора от Автомагистрала " Хемус ", който се строеше без позволение за градеж.

" За този сектор единствената законова опция е да се намира вид с изменение на Закона за устройство на територията, да се регламентира. Търсим толерантност. Би трябвало народните представители да бъдат по-отговорни към това мое предложение. В никакъв случай не сме тръгнали да вършим процедури за срутване.  Моят зов към всички последващи постоянни кабинети е да проектираме в този момент, да продължим това движение, което сме наложили сега, да се приказва за цялостното планиране на всички автомагистрали в България ", съобщи министърът.

Той разгласи, че по всички пунктове се работи и главната движеща мощ е Агенция " Митници ". 

" Работи се и от предходните два служебни кабинета. Но не всичко става с магическа пръчка. Трябва да открием най-големите им проблеми и естествено да стартираме от тях. Неслучайно разясних " Капитан Андреево ", " Лесово ", " Калотина " и автомагистралата, която е от Русе. Тези дребни пунктове вършат свързаността сред нашите две страни. Те са изключително значими в подтекста на започване на европреговори за присъединение на РСМ ", изясни министър Шишков.

В момента се преработват плановете на пети и шести на Лот на Автомагистрала " Хемус ", тъй като се оказва, че още веднъж има още веднъж проблеми, разгласи той.

" В момента също сме в напреднала фаза с преправянето на плановете. Надявам се там обаче, че закъснението ще бъде обезщетено. Не може да се компенсира напълно, тъй като за тези два Лота ще би трябвало да се направи нов Оценка на въздействието върху околната среда, което чисто процедурно ще забави може би нещата с година-две. В другата част, в това число девети Лот, одобрихме Подробен устройствен план. Имаме решение на Министерски съвет за отчуждаване. В момента върви процедура за отчуждаване. Накрая остават двата проблематични Лота 7 и 8, които са след Велико Търново. Ще се молим на Народното събрание да откри правния метод, в който да регламентираме осъщественото нелегално строителство на четвърти Лот, тъй като към 25% от автомагистралата е издигната нелегално ", разяснява още служебният министър на районното развиване и благоустройството.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР