Активната работа по разширяване на сътрудничеството между Министерството на туризма

...
Активната работа по разширяване на сътрудничеството между Министерството на туризма
Коментари Харесай

Състезания ще дават поле за изява на учениците в гимназиите по туризъм

Активната работа по разширение на съдействието сред Министерството на туризма и професионалните гимназии по туризъм, с което да се подкрепи развиването на младите фрагменти в бранша, като им се даде поле за изява и се насърчат контактите им с работодателите, навлиза във финалния си стадий на подготовка.

Днес министърът на туризма доктор Илин Димитров организира среща с членове на УС на Асоциацията на учебните заведения по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХБ). В диалозите се включиха ръководителят на Асоциацията Малинка Маринова, която е и шеф на Професионалната гимназия по туризъм „ Алеко Константинов “ – Плевен; Нели Апостолова – шеф на ПГ по туризъм „ П. К. Яворов ” – Добрич; Любка Байлова – шеф на ПГ по стопанска система и туризъм “Алеко Константинов ” – Велинград и Радослав Стоянов – шеф на ПГ по туризъм “Пенчо Семов ” – Габрово.

На срещата бе контрактувано Министерството на туризма да подкрепи финансово реализирането на 28 надпревари във всички регионални градове, на които да се даде поле за изява на младежите от професионалните гимназии по туризъм, избрали тази сфера, както и да се насърчат контактите им с работодателите.

Предвижда се с изключение на бизнеса на срещите да бъдат поканени и известни лица, които да се трансфорат в самобитни посланици и да вдъхновят младите бъдещи експерти, от които секторът се нуждае, с цел да останат да работят в България след довеждане докрай на своето обучение. В журито на надпреварите ще се включат и представители на браншовите организации, като по този метод ще се усъвършенства връзката сред междинното обучение и бранша. Министерството на туризма ще се включи интензивно в популяризирането на тази акция. “Стимулирайки провеждането на сходни начинания, ние не просто поддържаме младежите, само че разпространяваме и издигаме престижа на специалността и на дестинация България ”, съобщи министър Илин Димитров.

На срещата бяха разисквани Списъкът на специалностите за професионално обучение и образование и готвените промени в него във връзка със Закона за професионалното обучение и Плана за възобновяване и резистентност. С готвените промени ще се промени цялата документи на профилираните учебни заведения, държавният стандарт, Националният изпитен стандарт, образователните стратегии и проекти. Обмислят се хрумвания да бъдат направени съответни оферти за диференцирано финансиране на професионалните гимназии в сферата, както и за еластичност на стажовете и опцията учениците да могат да работят през лятото, което ще улесни началното им кариерно развиване и ще подкрепи съществено бизнеса.

Обмисля се и опцията Министерството на туризма да стане посредник в диалози сред бизнеса и професионалните учебни заведения, на които да се обсъдят действителните потребности на работодателите и опциите на профилираните образователни заведения да обезпечат с добре подготвени фрагменти бранша.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР