Активисти призоваха сръбските власти да реагират на графитите в сръбски

...
Активисти призоваха сръбските власти да реагират на графитите в сръбски
Коментари Харесай

Сръбски призиви за геноцид в Косово с мълчаливата подкрепа на Белград

Активисти приканиха сръбските управляващи да реагират на графитите в сръбски градове " Когато армията се върне в Косово ", заяви " Данас ".


Графитите " Когато армията се върне в Косово... ", които се появиха из цяла Сърбия през последните месеци, са демонстрация на езика на омразата в обществото, която протича без никаква реакция от страна на управляващите, беше казано на конференция, проведена от група правозащитници.

Милена Берич от съдружие " Крокодил " посочи, че упоменатите надписи съставляват освен противозаконни графити, само че и тирада на омразата, която в последна сметка приканва към геноцид.

" Тук няма никакъв национализъм или традиция, тъй като става дума за ангажираност на армията в миг, когато цялото общество се занимава с тематиката за насилието " сподели Берич, визирайки всеобщите митинги в Белград и други обитаеми места през последните месеци.

Група деятели проведоха почистването на парка в Митичева Рупа във Врачанско, по време на което зачертаха графитите " Когато армията се върне в Косово... ", изписани върху постройката на Института по химия, технология и металургия. Въпреки че за акцията беше обявено, деятелите бяха възпрепятствани от чиновници на полицията. В резултат на това седмина от тях получиха повече от двадесет обвинявания в нарушаване на закона.

Една от тях, София Тодорович от Младежката самодейност за човешки права, акцентира, че почиствайки графитите, " те са създали това, което е трябвало да направи страната ".

" За разлика от тези, които пишат графити, ние не се крием. За тези хора няма обвинявания в закононарушения, за тях няма съдилища ", съобщи Тодорович и запита " от кой момент патриотизмът се свежда до боядисване на стени? ".

Владимир Арсениевич, публицист и ръководител на съдружие " Крокодил ", уточни, че реакцията на управляващите в този случай демонстрира целия парадокс на една система.


" Заради това, че искахме да премахнем противозаконни графити, получихме обвинявания в закононарушение под предлог, че повреждаме външния тип на постройката ", съобщи Арсениевич.

" Стените в Белград не са естрада за вилнеене, нито за нечии политически послания ", добави той и посочи, че изказванието, че графитите цитират стих от национална ария, е " типичен симптом на боязън ".

Арсениевич акцентира, че единствено няколко дни откакто са премахнали графита, той още веднъж е бил изписан.

Н " икой не беше глобен за тези прояви. В това общество, наподобява, има свещени послания, които не трябва да се допират. Невероятно е по какъв начин обществото се поддава на евтини трикове ", означи Арсениевич.

Адвокатът Милош Янкович загатна, че против деятелите са били повдигнати повече от двадесет обвинявания, тъй като са желали да поправят вредите по фасадата на постройката на Института по химия.

" Става въпрос за потреблението на институциите за гонене на тези, които вършат нещо, което не устройва управляващите ", акцентира Янкович, като означи, че " заповедите за нарушавания и настояванията за формиране на наказателни производства се основават на редица правни нелогичности ".

Милан Филипович, юрист от организацията JUKOM, уточни, че няколко закона преглеждат тематиката за речта на омразата, само че тези разпореждания рядко се ползват на процедура. Той посочи, че е образувана работна група от специалисти, която би трябвало да проучва тази област и да изпрати на управляващите редица рекомендации, с цел да се направи санкционирането на речта на омразата по-ефективно ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР