Активисти и политици предпазливо приветстваха неочакваната декларация между САЩ и

...
Активисти и политици предпазливо приветстваха неочакваната декларация между САЩ и
Коментари Харесай

САЩ и Китай неочаквано подписаха споразумение за климата

Активисти и политици внимателно приветстваха непредвидената декларация сред Съединени американски щати и Китай, която дава обещание да ускори съдействието в региона на климата. Европейски Съюз и Организация на обединените нации дефинираха този ход като окуражаващ, само че екологичната организация " Грийнпийс " сподели, че и двете страни би трябвало да покажат повече ангажираност.

Съединени американски щати и Китай са най-големите източници на излъчвания на въглероден диоксид в света. Те оповестиха, че ще работят дружно за реализиране на задачата за нарастване на междинната температура на Земята единствено с 1.5 градуса по Целзий, заложена в Парижкото съглашение от 2015 година Според проучвания на учените ограничението на повишението на световната температура до 1.5 градуса ще помогне на човечеството да избегне пагубни промени на климата. Съобщението беше направено в сряда на срещата на върха COP26 в Глазгоу, която публично завършва в петък.
Обещания - доста. Сега накъде?
Очаква се президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и китайският му сътрудник Си Цзинпин да проведат виртуална среща най-рано идната седмица. Според BBC известието е било контрактувано след към 30 срещи през последните 10 месеца. Въпреки позитивната реакция специалисти и деятели предизвестяват, че в този момент би трябвало да се подхващат съответни дейности в поддръжка на обещанията.

Женевиев Марикъл, шеф на американската политика в региона на климата в WWF, сподели, че известието предлага " нова вяра ", че границата от 1.5 градуса може да бъде реализирана. Но добави, че " би трябвало да сме наясно какво към момента се изисква, в случай че двете страни желаят да обезпечат нужните понижения на излъчванията през идващите девет години ".

Международният изпълнителен шеф на " Грийнпийс " Дженифър Морган също предизвести, че Китай и Съединени американски щати би трябвало да покажат по-голям ангажимент за реализиране на задачите си в региона на климата. Бившият австралийски министър-председател Кевин Ръд, президент на азиатското сдружение, което работи по световните съглашения за изменението на климата, сподели пред BBC, че съглашението " не е смяна в играта ", а е огромна стъпка напред.

" Настоящото положение на геополитиката сред Китай и Съединени американски щати е извънредно, тъй че фактът, че можете да извлечете това... съглашение сред Вашингтон и Пекин сега, е значим ", твърди Ръд.

Декларацията сред Съединени американски щати и Китай приканва за засилени старания за превъзмогване на " забележителната разлика ", която остава за реализиране на задачите на Парижкото съглашение. Бяха контрактувани стъпки по редица въпроси, в това число излъчванията на метан, прехода към чиста сила и декарбонизацията. Водещият китайски договарящ по климата Се Дженхуа сподели пред кореспонденти, че във връзка с изменението на климата " има повече единодушие сред Китай и Съединени американски щати, в сравнение с разминаване ". По-рано тази седмица Китай отхвърли да се причисли към съглашение за ограничение на излъчванията на метан, само че вместо това даде обещание да създаде " народен проект " за справяне с казуса.

Джон Кери, американският делегат за климата, сподели, че макар разликите сред Съединени американски щати и Китай съдействието по въпросите на климата е жизненоважно. " Всяка стъпка има значение сега и ни следва дълъг път ", сподели той.

Китай е най-големият източник на въглероден диоксид в света, следван от Съединени американски щати. През септември президентът Си Цзинпин разгласи, че страната ще се стреми към въглеродна индиферентност до 2060 година, с проект за постигане на пикови излъчвания преди 2030 година Съединени американски щати се стремят към индиферентност до 2050 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Транспорт 3 Климат 1 Политика 2 Седмицата 3 Седмицата 1 Транспорт 2 Политика 3 Ритейл
Активисти и политици внимателно приветстваха непредвидената декларация сред Съединени американски щати и Китай, която дава обещание да ускори съдействието в региона на климата. Европейски Съюз и Организация на обединените нации дефинираха този ход като окуражаващ, само че екологичната организация " Грийнпийс " сподели, че и двете страни би трябвало да покажат повече ангажираност.САЩ и Китай са най-големите източници на излъчвания на въглероден диоксид в света. Те оповестиха, че ще работят дружно за реализиране на задачата за нарастване на междинната температура на Земята единствено с 1.5 градуса по Целзий, заложена в Парижкото съглашение от 2015 година Според проучвания на учените ограничението на повишението на световната температура до 1.5 градуса ще помогне на човечеството да избегне пагубни промени на климата. Съобщението беше направено в сряда на срещата на върха COP26 в Глазгоу, която публично завършва в петък.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР