Активисти, блогъри и други членове на опозицията в Беларус получиха

...
Активисти, блогъри и други членове на опозицията в Беларус получиха
Коментари Харесай

Публично отмъщение. Активисти на беларуската опозиция получиха тежки присъди

Активисти, блогъри и други членове на опозицията в Беларус получиха присъди от по 14 до 18 години затвор, беларуската работа на Радио Свободна Европа. Те бяха приети за отговорни за организирането на всеобщи вълнения.

Като всеобщи вълнения съдът в Беларус характеризира митингите, които избухнаха след изборите за президент на Беларус на 9 август 2020 година Тогава Александър Лукашенко се разгласи за победител, само че опозицията в страната, както и Съединени американски щати, Европейският съюз и Англия считат резултатите от вота за фалшифицирани. Властта в Минск отговори на последвалите всеобщи митинги с репресии против жители и водачите на опозицията.

Сред наказаните във вторник е Сяргей Циханоуски , брачен партньор на кандидатката за президент Святлана Циханоуска , който получи присъда от 18 години затвор при непоколебим режим. Циханоуски е блогър, създател на Youtube канала "Страна за живот " ( "Страна для жизни "), който интензивно подлага на критика президента Александър Лукашенко.

Първоначално самият той планираше да взе участие в изборите, само че беше арестуван и задържан, преди да бъде номиниран. След това брачната половинка Святлана Циханоуска му се кандидатира за изборите.

По делото във вторник бяха наказани и още петима обвинени, които получиха от 14 до 16 години. Един от тях е Игар Лосик , нещатен помощник на беларуската работа на Радио Свободна Европа. Той е в ареста от юни 2020 година до момента, като в началото беше арестуван по обвиняване, че е употребявал известния си канал в Телеграм, с цел да провежда "нарушаването на публичния ред ".

Според правозащитници наказаните съставляват политически пандизчии.

"Политически стимулираните присъди са следващото доказателство, че режимът не зачита интернационалните съглашения, човешките права и главните свободи на беларуските жители ", сподели в свое изказване държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен .

Европейският съюз също разкритикува присъдите и ги дефинира като "тежки и неоснователни ".

"Според режима самото битие на тези хора е закононарушение ", написа Святлана Циханоуска в Туитър след оповестяването на присъдите.

"Те са репресирани за това, че желаят да живеят в един свободен Беларус. Диктаторът обществено отмъщава на най-силните си съперници ", написа още тя.

Самата Циханоуска напусна Беларус ден след изборите и от този момент живее в заточение. Тя поредно приканва Европейски Съюз, Съединени американски щати и други западни страни да се ангажират повече със ориста на страната й.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР