Активист, борещ се срещу робството, проговори открито, след като стана

...
Активист, борещ се срещу робството, проговори открито, след като стана
Коментари Харесай

Жертва на скандала „Катаргейт“ твърди, че му е попречено да получи най-високата награда за човешки права

Активист , борещ се против робството , проговори намерено, откакто стана ясно, че политици, обвинени в корупция , са се пробвали да му попречат да бъде номиниран за най-престижната премия в региона на човешките права в Европейския съюз , заяви “Politico ”. Бирам Дах Абейд , който води дейни акции против нарушаването на човешките права в Мавритания , е бил разискван като евентуален претендент за премията „ Сахаров “ през 2020 година Сред предходните лауреати са народът на Украйна и Нелсън Мандела.

Екип на “Politico ” се срещна с документ , в който се твърди, че Абейд е бил възпрепятстван да премине през процеса на номинации като част от хипотетична акция за въздействие , извършена от някогашния евродепутат Пиер Антонио Панцери и неговия някогашен асистент Франческо Джорджи . Както Джорджи, по този начин и Панцери получиха предварителни обвинявания по така наречен дело „ Катаргейт “ за предложение на пари в подмяна на въздействие – най-нашумелият корупционен скандал в институциите на Европейски Съюз от десетилетия насам. Изтеклите файлове от полицейското следствие, с които се е срещнал екипът на медията, сочат, че Абейд е бил изключен от листата с претенденти, които групата на евродепутатите социалисти и демократи е щяла да предложи за приемане на премията. Според данните това се е случило откакто Панцери и Джорджи са се намесили .

В раздел на електронната таблица, озаглавен „ Мавритания “ , с дата 9 септември 2020 година се загатва „ Бираме “ – различно изписване на името на Абейд – по отношение на премията „ Сахаров “. Това е същата дата, на която е бил разгласен окончателният лист с претенденти, в който той не е попадал.

Шокиран

Абейд , който отявлено се бори против другите форми на иго , постоянно е бил обект на нападки от страна на държавното управление на западноафриканската страна и даже е бил вкаран в пандиза през 2015 и 2018 година Той съобщи пред „ Politico “, че е бил „ шокиран и сломен “ , когато е научил за изказванията в изтеклите файлове, а точно, че е бил възпрепятстван да се бори за премията.

„ Имиджът на премията „ Сахаров “ получи доста тежък удар Сега всички знаем, че премията „ Сахаров “ мже да бъде обект на сделки сред авторитетни играчи, които могат да повлияят на метода, по който тя се присъжда, “, сподели още той, като добави, че ясно си спомня,  че се е срещал с Панцери няколко пъти в интервала сред 2013 и 2019 година

„ Той беше извънредно благ и внимателен. Накара ме да допускам, че се пробва да съобщи целия филантропичен дух на Европейския съюз. Парите могат да повлияят на тази премия. Особено, когато става въпрос за корупция, “, споделя още мъжът.

През 2020 година Джорджи е бил помощник на евродепутата Андреа Козолино, който също е упрекнат в съпричастност към абсурда „ Катаргейт “, само че отхвърля да е забъркан. Преди това Абейд е бил включен в листата през 2018 година През 2020 година премията, която значително се дефинира от трите най-големи политически групи в Европейския парламент, в последна сметка отиде при демократичната съпротива на Беларус. Хора, осведомени с полемиките, отдадени на награждаването през 2020 година, допускат, че деятелят не е бил любимец през тази година.

Адвокатите на Джорджи и Панцери, както и тези на държавното управление на Мавритания, не пожелаха да разясняват случая.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР