Ако закъснявате с плащането на задължения към бюджета, имайте предвид,

...
Ако закъснявате с плащането на задължения към бюджета, имайте предвид,
Коментари Харесай

Забавеното плащане на данъци и такси вече се наказва с 11.4% лихва

Ако закъснявате с заплащането на отговорности към бюджета, имайте поради, че от Нова година върху просрочените суми към този момент се начислява 11.42% наказателна рента. Става дума за вземания на страната, събирани от Национална агенция за приходите -  налози, мита, акцизи, такси и други  

В последния работен ден на 2022 година Българска народна банка разгласи поредна промяна на главния лихвен процент (ОЛП) нагоре, като смяната влезе в действие от 1 януари. Така ОЛП, който единствено допреди месеци бе 0.00%, вече е 1.42 на 100.

Лихвата за веселба (точният термин е законна рента ) се образува като сума от 10% плюс главния лихвен %.  Тя се изчислява два пъти годишно - на 1 януари и на 1 юли всяка година, като актуализацията зависи от това какво се случва с лихвите на междубанковия пазар.  В резултат наказателната рента за просрочени отговорности към държавната хазна към този момент е 11,42%. 

 

 

Полезно

Използвайте  , с цел да ревизирате онлайн дали имате непогасени/неплатени в периода за непринудено заплащане обществени отговорности, поучават от Националната организация за приходите. Предоставяната от Национална агенция за приходите информация включва настоящия размер на задължението, начислените лихви и стадия на събирането му. 

Национална агенция за приходите припомня, че върху всички неплатени в периодите за непринудено заплащане, неудържани или удържани, само че невнесени в период налози, такси, отчисления от облаги, вноски към бюджета и други държавни вземания от сходен темперамент, се начислява законна рента. Лихви върху лихви и лихви върху санкции обаче не се дължат.

Можете да изчислите дължимите лихви с .
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР