Ако за Македония бъде въведена извънредна енергийна такса за преноса

...
Ако за Македония бъде въведена извънредна енергийна такса за преноса
Коментари Харесай

СРМ ще иска обезщетение от България, ако трябва да плаща такса за транзитния руски газ

Ако за Македония бъде въведена изключителна енергийна такса за преноса и преноса на съветски природен газ през българска територия, страната ще изиска обезщетения от България и спомагателна поддръжка от Европейския съюз, сподели министърът на стопанската система Крешник Бектеши, представен от „ Локално “.

От 13 октомври България вкара изключителна енергийна такса за преноса и преноса на съветски природен газ през своя територия в размер на 20 лв. за мегаватчас. Целта е доставката на газ през България да стане по-малко преференциална за „ Газпром “.

„ Новият налог е изцяло в сходство с задачите на Европейски Съюз за понижаване на зависимостта от съветските изкопаеми горива. Тъй като множеството от договорите на „ Газпром “ се дефинират на мястото на доставка в дадена страна, таксата е малко евентуално да окаже въздействие върху цените на газа надолу по веригата. Това единствено ще понижи облагите на " Газпром ", разяснява предходната седмица българският финансов министър Асен Василев за " Файненшъл таймс ". Той заяви, че българското държавно управление е уведомило Европейската комисия за измененията.

Газопроводът през България за Сърбия е единственият метод за доставяне на Северна Македония с газ, осведоми македонското издание.

„ Ако вкарат такса за природния газ, приближаващ от „ Газпром “, което е законно от тяхна страна, тогава количествата, които „ Газпром “ дава на Северна Македония, би трябвало да бъдат освободени от нея. Това е нашата молба. Ние не желаеме да се намесваме във фискалната политика на България, само че в частта за либерализация на пазара имаме цялостното право да желаеме Европейски Съюз да изисква това от своите страни-членки. Вече сме алармирали Европейската енергийна общественост и Европейската комисия “, сподели Бектеши, отговаряйки на журналистически въпрос.

Той уточни, че има поръчка от страна на България за създаване на нов газопровод сред двете страни, а до края на годината ще стартира построяването на нов газопровод с Гърция, който се поддържа от Европейската банка за Възстановяване и развиване и стратегическите сътрудници на страната.

„ Няма да допуснем изнудване нито от България, нито от който и да било. Ще продължим да диверсифицираме нашите източници на газ. Ние към този момент започнахме и няма компромис с това... Що се отнася до освобождението на мощностите, това е обвързване на Европейския съюз, тъй като приказваме за правилата на цялостна либерализация на пазарите ”, сподели Бектеши. Той посочи че Северна Македония упорства за освобождение на мощностите, с цел да може страната да се доставя с газ от други източници " в това число от Азербайджан, а за какво не и през терминалите от Гърция ".

Изграждането на нов газов интерконектор Петричко-Струмица беше измежду тематиките, обсъждани по време на работната група по инфраструктура, превоз и енергетика през март предходната година с присъединяване на тогавашния министър на енергетиката на България Александър Николов и неговия македонски сътрудник Бектеши. Той посочи, че количествата газ, пуснати през миналата година, не са задоволителни за потребностите на Северна Македония и това сигурно ще се отрази върху цената на природния газ, изключително за потребностите на стопанската система в страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР