Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата днес щеше да е

...
Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата днес щеше да е
Коментари Харесай

Без мярката 60/40, безработицата сега щеше да е двойна, изчисли Сачева

Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата през днешния ден щеше да е 14%, а тя е 7,9%. Това съобщи в ефира на социалният министър Деница Сачева. Тя изрази един сдържан оптимизъм за метода, по който се развиват нещата в областта на безработицата.

" Предстои в Национален съвет за тристранно съдействие разглеждане разбора на мярката 60/40 с всички елементи. Надяваме се до края на годината да задържим безработицата до 8% най-много. За триумф бихме смятали, в случай че успеем да създадем тъй че безработицата да не надвиши 300 000 души до края на годината. Към днешна дата е 244 00 души. Смятам, че съумяваме да създадем тъй че безработицата да не бъде в такива равнища, каквито следим в други страни ", сподели още общественият министър.

По последни данни към 30% от записаните безработни са от бранш " Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм ". По експертни оценки може би едвам 20% от нормалните хора, които имат сезонна работа през лятото са имали опция да работят тази година в летния туризъм. Според Сачева е допустимо това да се случи и в зимния туризъм.

" Очакваме да забележим първите признаци на по-висока безработица в сезонната работа още през октомври-ноември. Това е една от аргументите да приемем предлагането, което получихме от страна на синдикатите за увеличение размера на компенсациите за безработица и за увеличение на интервала, в който ще се изплащат. Законопроектът следва да бъде гледан през днешния ден в бюджетна комисия и евентуално да бъде гласуван в Народното събрание на първо четене до края на тази седмица. Мярката е до края на тази година ", разясни министър Сачева. 

" Има задоволително средства, които са обезпечени във фонд " Безработица ", добави тя. Като спомагателен резултат от мярката 60/40 Сачева уточни намаляването на хората, които работят без контракт. Това се следи главно в секторите " Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм " и " Търговия ".

По думите й, има оферти 50-те лв. добавка към пенсиите, които сега са обезпечени за 3 месеца, да продължат да се дават на пенсионерите до края на годината.

Министерството на труда и обществената политика ще предложи увеличение на минималната заплата на 650 лв.. В момента тя е в размер на 610 лв..

" Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз. От основно значение е да създадем крачка за развиване на приходите ", сподели още общественият министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР