Ако вярвате, че името може да повлияе на съдбата на

...
Ако вярвате, че името може да повлияе на съдбата на
Коментари Харесай

6 имена, които означават „щастие“ и „успех“

Ако вярвате, че името може да повлияе на ориста на човек, можете да изберете за своето дете някое от този лист на щастливите имена, поучава deti.mail.ru.

Зита

Според една от версиите за етимологията на името Зита в унгарския език то е кратко от Фелисита (Felicitas се превежда от латински като „ благополучие “). Отначало е било просто къса форма, а след това става независимо. Среща се и в Индия, за което знаем от кино лентата за разграничените в детството сестри близначки Зита и Гита, има го и в Уелс - родината на световноизвестната актриса Катрин-Зита Джоунс.

В Европа се среща по-често цялостната форма: Фелисидад в Испания, Феличита в Италия, Фелисити във Англия.

Феликс

Това е мъжкият вид на Фелисита и също значи „ благополучен “. Felix е било прозвището на римския деспот Сула. Католиците почитат Св. Феликс Нолански като настойник на животните и му се молят за изцеление на очни заболявания и за отбрана от клюки.

Фируза

Това женско име има персийски корени и е известно в мюсюлманския свят. Буквално означава " тюркоаз " -  " Камъкът на щастието " според легендите, в които тюркоазът носи шанс в любовта. На арабски " firuzadzh " - " камъкът, който носи победа и триумф в бизнеса ", тъй че името Фируза също означава щастлива и сполучлива.

Тихо, Тихон

Това име няма нищо общо с тишината, както може би си мислите. То е формирано от името на древногръцката богиня на триумфа Тюхе и се превежда като „ орис “, „ триумф “, „ наслука “. То идва от Византия и постоянно може да се срещне в Скандинавските страни като Тико, Тики и Тихо, да вземем за пример известният датски астроном Тихо Браге е наименуван точно на триумфа. Той първи в Европа е почнал да организира точни астрономически наблюдения, бил е още астролог и алхимик от епохата на Възраждането.

Така и звучното българско име Тихомир значи сполучлив мир.

Лайма

Това име не е публикувано у нас, само че е доста известно измежду прибалтийските нации, защото по този начин назовават там богинята на щастието и ориста, която покровителства влюбените. Певицата Лайма Вайкуле е наречена на богинята.

Макар

Може би мислите, че и това име е с съветски генезис, само че то идва от древногръцкото „ макариос “, което значи „ блажен “, „ благоденстващ “ и „ благополучен “. Макариос е и едно от определенията на Зевс, а Макария се назовава огромната щерка на Херакъл и Деянира.

Освен в Гърция, името е публикувано и в Испания (Макарио) и във Франция (Макари).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР