Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало

...
Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало
Коментари Харесай

Ген. майор Златко Златев: До края на годината трябва да имаме един, а може и два медицински хеликоптера

Ако всичко върви обикновено, до края на годината би трябвало да имаме един, а може и два медицински хеликоптера. Това сподели командирът на Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28) ген.-майор Златко Златев в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Ако се мине на вид да се подписва контракт с непознат оператор, може да станат и повече, като естествено би трябвало да се приготвят оперативните бази и лечебните заведения за кацане на такива вертолети.

За момента проектът е първите 6 вертолета да бъдат ситуирани в София, Пловдив, Варна, Ямбол и Долна Митрополия. Опцията а е вертолетите да са 6+2 и по този начин да се покрие цялата страна, уточни ген.-майор Златев.

Има концепция Държавният авиационен оператор да разшири активността си и служи освен на държавното управление, а на всички български жители.

" Ако приемем ХЕМС (система за въздушна здравна помощ - б.р.), това ще стане доста елементарно и бързо, защото имаме построена конструкция и администрация, водачите са готови. Имаме също по този начин предложение да бъдат закупени два вертолета за избавяне, които да се употребяват с изключение на за избавяне, за бедствия, повреди, произшествия и други ", съобщи той.

Освен това има предложение полетите да стават със поръчка непосредствено от министъра на опазването на здравето, защото сега се изисква позволение от премиера. „ Ако има незабавен случай - може да е злополука, инфаркт, инсулт, ще се дава поръчка към незабавна помощ, която може да реши дали да се изпрати кола за спешна помощ или вертолет ", изясни той.

Ген.-майор Златев описа и за превозването на Христиан Пендиков от Охрид. Той е поучил позвъняване персонално от президента, който го е попитал дали може държавният " Фалкон " да излети до Охрид, тъй като военният " Спартан " е претърпял техническа нередовност. Полетът е бил проведен за към 40-45 минути.

„ С " Фалкон " и преди са изпълнявани такива полети - и вътрешни, и от Европа. Вертолетите обаче са по-тежки и не са подобаващи тъкмо за такива интервенции. Затова стартира процедура да се промени устройствения устав и с разпореждане на Министерски съвет авиоотрядът да стартира да извършва полети за ХЕМС ", уточни ген.-майор Златев.

В случая разходът е бил за сметка на Министерството на здравеопазването и възлиза на към 4500 евро.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР