Ако всичко мине по план, на 21-ви юни Русия ще

...
Ако всичко мине по план, на 21-ви юни Русия ще
Коментари Харесай

Руският космически телескоп на обсерваторията Спектр-РГ ще е екипиран с американски огледала

Ако всичко мине по проект, на 21-ви юни Русия ще изстреля нова научноизследователска задача след няколкогодишно спиране. Става въпрос за задачата на съветската галактическа обсерватория “Спектр-РГ ”, която се състои от съветски галактически телескоп ART-XC и немски галактически телескоп eROSITA.

Оказва се обаче, че съветският галактически телескоп ще е снабден с американски огледала. 

Новината бе обявена от журналиста Анатолий Зак, админ на уеб страницата RussianSpaceWeb. Телескопът ART-XC е създаден под управлението на Михаил Павлински от Института по галактически проучвания (ИКИ) на Руската академия на науките (РАН). Руските институции са се свързали с американската галактическа организация НАСА, с цел да поръчат комплицирана галактическа технология. Критичните огледални системи на ART-XC са основани от центъра на НАСА Маршал.

Eто още информация за другите системи: бордовият компютър, паметта за запазване на данни и авиониките са осигурени от ИКИ. Неправителствени организации Лавочкин е доставил темпетарурните покрития и радиаторите, а Неправителствени организации Технология е построила тръбата на телескопа от въглеродни фибри, както и плочите, които ще прикрепят детекторите. 

На фотографията: товарният аероплан “АН-124-100 ” достави “Спектр-РГ ” на космодрума Байконур в края на април. Снимка: Роскосмос 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР