Ако всички държавни институции, от които зависи разрешаването на инвестиционното

...
Ако всички държавни институции, от които зависи разрешаването на инвестиционното
Коментари Харесай

Вторият лифт в Банско ще струва до 20 млн. лева

Ако всички държавни институции, от които зависи разрешаването на капиталовото желание за създаване на втора кабинкова линия, се задействат и ни се даде картбланш, ние сме подготвени за по-малко от година да я построим. Организирани сме, ще се стегнем и ще я създадем оптимално бързо, с цел да решим най-сетне казуса с дългите опашки пред единствената кабинка.

Това сподели Иван Обрейков, маркетинг шеф на компания " Юлен ", концесионер на ски зоната в Банско. Допуска обаче, че каквото и решение да се вземе, Зелените незабавно ще го апелират в съда, както вършат към този момент години наред.

Вече осма година въпросът с построяването на втори кабинков въжен превоз се протака поради разнообразни процедурни хватки, обжалвания и спънки, заложени в проекта за ръководство на Национален парк " Пирин ". Сега се чака смяна в настоящия проект, който не не разрешава създаване на спортни уреди.

За това упорства кметът на Банско Георги Икономов пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Категоричен е, че до момента в който се одобри новият проект за ръководство на Национален парк " Пирин ", може да се промени остарелият и да се даде зелена светлина за построяването на втората кабина. А новият проект, който би трябвало да работи от 2014 година, още не е в действие и приемането му се бави поради правосъдни каузи.

Пред единствения въжен превоз, който води скиорите от Банско до пистите, в най-натовареното време от към 9.00 до 11.00 ч. се вият големи опашки и хората чакат по 2-3 часа, с цел да се качат и стигнат зоната, написа " 24 часа ".

Капацитетът на съществуващата кабинка е към 2200 души на час. Разстоянието, което изминава от начална станция до крайната станция на Бъндеришка поляна, е близо 7 км и се пътува към 22 минути при междинна скорост от 6 м/сек при положително време. При вятър скоростта се понижава поради условия за сигурност.

В същото време приблизително на ден скиорите са най-малко 6000-7000 , като огромна част от тях идват на началната станция едновременно и скупчването става голямо. " Хората си заплащат карти, с цел да карат ски, а са принудени да губят часове в очакване на опашка. Увеличихме работното време, като в пикови дни лифтът стартира работа в 7.30 ч., само че и това не взема решение казуса, тъй като не може да принудим туристите да идват толкоз рано и надали не да им вършим график кой по кое време да идва. Все отново всеки самичък избира по кое време да се качи до пистите ", добави Обрейков.

С годините Банско се утвърди като един от най-предпочитаните зимни курорти и туристите стават от ден на ден. Заради това строената преди повече от 10 години кабинкова линия няма задоволително потенциал.

Фирмата концесионер е подготвена да построи втора, която да потегля от Банско, а крайната станция да е на местността Шилигарника, откъдето почват част от пистите. Така и скиорите ще бъдат разпределени сред двата съществени пункта на ски зоната - Бъндеришка поляна и Шилигарника, с цел да не се струпват всички на едно място.

Философията на новата кабинка е тъкмо такава - да се раздели потокът от скиори и една част да отидат към " Бъндерица ", " Томба " и " Тодорка " със сегашната кабинка, а другите да стигнат до Шилигарника, където да бъдат поети лифтовете на Железния мост, на Петицата и на Десетката и Тройката по " Балканиада ".

" Имаме абстрактен план, само че не сме навлизали в елементи към възможен градеж на втора кабинка. По предварителни планове това би ни коствало към 20 млн. евро. В непрекъсната връзка сме с най-хубавите производители на тези уреди и в случай че ни се позволи, незабавно започваме съответни договаряния и действителна работа ", добави Обрейков.

Работен план до момента не е юридически, тъй като, откакто няма изрично позволение, че може да се построява това оборудване, е безсмислено да се създава подобен.

Вече има доста по-модерни кабинкови линии и евентуално тъкмо такава ще бъде купена и инсталирана и в Банско. Проучва се опцията кабините да са 10-местни и да се движат с по-висока скорост. Капацитетът на линията би могъл да е към 3000 души на час. Така с двата кабинкови лифта за към 1 час до пистите ще се транспортират близо 6000 скиор. Концесионерът е подготвен за към година да я построи. През зимните месеци, когато Пирин е в сняг, ще се вършат проекти, калкулации, трасиране, а от май до есента ще се прави действителното строителство на терен.

Друго значимо преимущество на втората кабинка е и опазването на околната среда. Лифтовете са най-екологичният превоз в планините и извеждат оттова колите, които замърсяват въздуха и природата, споделя Обрейков.

Сега част от туристите избират да стигнат до пистите с коли като опция, вместо да чакат на опашка. Има четири паркинга, само че те бързо се запълват и хората стартират да оставят колите си край пътя. Получава се дълга колона от към 2-3 км, запушване на придвижването и даже в пикови моменти - затваряне на пътя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР