Ако видя, че има незаконни неща или такива, направени в

...
Ако видя, че има незаконни неща или такива, направени в
Коментари Харесай

Здравният министър обвини Асена Сербезова за кризата с лекарствата

Ако видя, че има противозаконни неща или такива, направени в ущърб на популацията, съм задължен да сезирам прокуратурата, сподели Асен Меджидиев

" За мен това е стратегически проблем, касаещ националната сигурност на страната ни. Не мога да не оценя като неверна постъпката на предходния здравен министър в лицето на Асена Сербезова с това следени 400 медикамента, следени за дефицит, да бъдат сведени до 60 и сега да се чудим по какъв начин да следим контрола върху тези механизми ". Това разгласи на следващ брифинг за рецесията с медикаменти здравният министър Асен Меджидиев, съобщи " ". Ако видя, че има противозаконни неща или такива, направени в ущърб на популацията, съм задължен да сезирам прокуратурата, добави той.

Меджидиев стартира с този коментар конференцията си във връзка това, че през днешния ден са разисквани законови промени, които да разрешат да се усили описът от следени лекарства. От обясненията се разбра, че ще се завиши прагът, при който се приема, че обещано лекарство е в дефицит. Сега той е 65% наличност на нужните количества за облекчаване на здравните потребности на популацията за интервал от един месец, изчислени въз основа на средномесечното ползване на съответния лекарствен артикул за предходните 6 месеца, считано от деня на осъществяване на разбора. Идеите са да се завиши до 90%. Това ще усили двойно следените медикаменти, които сега са 60-70.

Другата смяна е включването на животоспасяващи лекарства към мониторинга, което също постанова законодателна смяна. Другите две ограничения могат по-бързо да влязат в действие, тъй като не изискват промени в закона. Решено е аптеките да имат достъп до наличността на лекарствените артикули в складовете. Освен това всекидневно на общопрактикуващите лекари ще бъде предоставяна информация за наличните количества и дефицита на лекарства. „ По този метод самият доктор ще може да реши, в случай че даден медикамент липсва, той да бъде сменен с различен от същата група “, изясни Меджидиев.

„ Причините за дефицита на избрани лекарствени артикули са сложни и по тази причина би трябвало да работим в няколко направления. Първата от тях е разширение на листата на следените от ИАЛ лекарства, чийто експорт е забранен; втората – усилване на контрола върху предписването и отпущането на лекарствени артикули и третата – възстановяване на информираността както на лекарите, по този начин и на фармацевтите във връзка с медикаментите, чиито количества са изчерпани в складовата мрежа “, изясни от своя страна шефът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев.

Министър Меджидиев разяснява още, че инспекциите по складовете ще приключат в границите на идващите дни и акцентира, че и все още не престават да се правят изключителни доставки на някои от медикаментите, за които през последните месеци е открит дефицит.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР