Ако ви отвори възможност да наблюдавате небето с телескоп, но

...
Ако ви отвори възможност да наблюдавате небето с телескоп, но
Коментари Харесай

10 невероятни обекта за начинаещи астрономи

Ако ви отвори опция да наблюдавате небето с телескоп, само че се чудите накъде да го насочите, Discovery News изброява 10 идеални цели.

Най-важно е да изберете подобаващото време за наблюдаване. Най-неподходящо е пълнолунието, тъй като тогава има минимум сенки, а сенките прелестно акцентират детайлите на повърхността. Концентрирайте се върху линията на прехода сред тъмната и светлата част. Експериментирайте с ниско и високо нарастване.

Най-голямата планета в слънчевата система е идеална за наблюдаване при започване на годината. Ще може освен да различите пластовете на газовия колос, само че в някои случаи да видите и Голямото алено леке - циклон, по-голям от Земята. Средно до високо нарастване.

Струва се да станете рано, с цел да видите тази хубост. С нарастване към 25х и повече можете да наблюдавате невероятната система от пръстени, с които е известна планетата.

Един от несправедливо подценяваните обекти за наблюдаване е тази множествена система от звезди, ситуирана в съзвездието Андромеда. Малките телескопи ще покажат най-големите две звезди - жълта и синя. При положителни условия и с по-голям телескоп се вижда, че синята зведа също е двойна. Средно до високо нарастване.

Може би най-хубавата за наблюдаване от най-близките огромни галактики, Андромеда се намира на 2.3 милиона светлинни години в западната част на съзвездието Андромеда. Наблюдава се най-добре със едва нарастване. Телескопите с по-голяма апертура ще разкрият повече елементи. Можете да видите сателитните галактики М32 и М110.

Едно от същинските небесни бижута. Разположена в съзвездието Орион, на 1 500 светлинни години от Слънцето, тя е най-близката до нас звездна ясла: район с интензивно звездообразуване. Може да се види с просто око, само че телескопът разкрива цялостното й великолепие. Не очаквайте обаче да видите цветовете, които познавате от фотосите - за разлика от камерите човешкото око не е сензитивно към цветовете при слаба светлина. Ниско до приблизително нарастване.

Идеален обект за по-малките телескопи. Намира се на 7000 светлинни години. Широкото зрително поле е идеалният метод да видите двата звездни купа, тъй че едва увеличаващите устройства са добре пристигнали за задачата. Във всеки от двата звездни купа има по към 200 звезди, разграничени единствено по към стотина светлинни години. Ниско нарастване.

Кълбовиден звезден куп в съзвездието Пегас. Той е един от почти 150-те известни сферични купове, които образуват неясно хало към нашата Галактика и е един от най-плътните в Галактиката, което го прави елементарен за разкриване. Най-ярките звезди от купа са червени колоси, дължащи оранжевия си цвят на повърхностната си температура, която е по-ниска от слънчевата. За да се разграничат самостоятелните звезди е необходим телескоп с над 15 см апертура. Средно до високо нарастване.

Звездният куп Плеяди (известен като " Квачката с пиленцата " в българския фолклор) може да се види с просто око в северозападната част на съзвездието Бик. С телескоп ще го видите най-добре при ниско нарастване.

Починете си от наблюдението на нощното небе и погледнете Слънцето. Внимание: Не гледайте напряко към него през телескопа! Вместо това отрежете парче картон, не по-голямо от 75 см, пробийте дребна дупчица в него и го поставете в края на телескопа, който е ориентиран към Слънцето.  Използвайте модифицирания по този начин телескоп, с цел да прожектирате облик през окуляра върху друго парче картон, сложено на към трийсетина сантиметра от него. Затворете лещата на помощния телескоп. Експериментирайте с ниско и високо нарастване.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР