Ако в свидетелството за регистрация (част Първа“ и част Втора“)

...
Ако в свидетелството за регистрация (част Първа“ и част Втора“)
Коментари Харесай

Нов талон на автомобила, ако в старото свидетелство липсва екологична норма

Ако в свидетелството за регистрация (част „ Първа “ и част „ Втора “) не е посочена екологична норма ЕВРО 1, 2, 3, 4, 5 и 6, би трябвало да вадите нови документи на автомобила. Това излиза наяве от оповестена информация на Столична дирекция на вътрешните работи.

В последните седмици стотици притежатели на по-стари коли са изправени пред компликацията да потвърдят екокатегорията на возилото си. Това се постанова поради нововъведената формула, по която към този момент се пресмята „ налог МПС “.

От Столична дирекция на вътрешните работи обясниха, че при липса на посочена екологична норма на притежаваното от вас транспортно средство първо би трябвало да се обърнете към формалния представител за България на марката на автомобила. Оттам би трябвало да ви дават удостоверителен документ за притежаваната екологична норма на колата, сигнализират от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

След това персонално или посредством прокурист с моторното транспортно средство би трябвало да отидете до отдел „ Пътна полиция ”-СДВР (ако МПС се води на доклад в СДВР). Там би трябвало да предоставите този документ дружно със свидетелството за регистрация на МПС - част „ Първа “ и част „ Втора “ („ огромния “ и „ дребния “ талон). След като преминете с транспортното средство през пункта на „ Пътна полиция ”-СДВР за идентификация, предоставяте съответните документи на чиновниците от Министерство на вътрешните работи за издаване на нови документи с вписана съответна екологична норма.

Цялата услуга в КАТ по идентификацията и промяната на талони на автомобила ще ви коства 20 лв., в случай че се заплати през пост терминал, или 23 лв. на банковото гише, прецизираха от Столична дирекция на вътрешните работи. Ваденето на уверение от съответното автомобилно посланичество също ще се заплаща. Според водачи, които към този момент са се сдобили с подобен документ, той коства към 50-100 лв..

От Столична дирекция на вътрешните работи прецизират, че цялата тази процедура е по отношение на годишния налог на МПС. От тази година при изчисляването на така наречен пътен налог се включва и екологичен съставен елемент. Този съставен елемент е обвързван с Европейските стандарти за изгорели газове, които дефинират допустимите стойности на изгорели газове на моторните транспортни средства на европейския пазар.

Мотивите за смяната в концепцията са свързани с концепцията за стимулиране на извеждането от употреба на най-старите коли и замяната им с по-нови и по-екологични модели. 
Източник: СБА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР