Ако цифровите валути на централните банки (CBDC) бъдат проектирани разумно,

...
Ако цифровите валути на централните банки (CBDC) бъдат проектирани разумно,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Няма универсален аргумент в полза на цифровите валути на централните банки

Ако цифровите валути на централните банки (CBDC) бъдат проектирани рационално, те евентуално могат да предложат по-голяма резистентност, по-голяма сигурност, по-голяма наличност и по-ниски разноски от частните форми на цифрови пари. Това съобщи пред членовете на Атлантическия съвет на Съединени американски щати Кристалина Георгиева, основен изпълнителен шеф на Международния валутен фонд (МВФ). Неправителствената организация е основана през 1961 година с задачата да предизвиква водачеството за принос към стратегическите, политическите и икономическите диспути.

По думите на Георгиева прекосяването към цифрови разплащания набира скорост, с помощта на изобретателността на централните банки. Около стотина страни изследват опциите на едно или друго равнище. Някои изследват, други тестват, а трети към този момент популяризират цифровите валути, разгласи Георгиева. „ Вече сме минали оттатък концептуалните полемики и сме във стадия на изпробване. Централните банки запретват ръкави и се срещат от близко с битовете и байтовете на цифровите пари. Все още се намираме на ранен стадий и не знаем с акуратност какъв брой бързо ще навлязат те и какъв брой надалеч ще стигнат. Това, което знаем, е, че централните банки построяват потенциал за потребление на новите технологии, с цел да бъдат подготвени за действителността, пред която евентуално ще се изправят. Това явно е по този начин спрямо необезпечените криптоактиви, които по своята същина са нестабилни. Дори по-добре ръководените и контролирани постоянни монети не са напълно равностойни на постоянна и добре проектирана цифрова валута на централна банка ”, смята водачът на МВФ. За образец тя уточни Бахамските острови, където локалната цифрова валута – пясъчният $, е в обращение повече от година, шведската Риксбанк е създала доказателство за концепцията и изследва софтуерните и политическите последствия, в Китай цифровият юан (e-CNY) е с над 100 милиона самостоятелни консуматори и милиарди юани в транзакции.

„ Както може да се чака, МВФ е мощно зает с този въпрос, в това число посредством даване на техническа помощ на доста от нашите членове. Като част от тази по-широка поддръжка, през днешния ден публикуваме документ, който осветява опита на шест централни банки от авангарда на тези старания, в това число на Китай и на Швеция ”, посочи Кристалина Георгиева и уточни три акцента от техния опит:

Не съществува повсеместен мотив в интерес на цифровите валути на централните банки, защото всяка стопанска система е друга. В някои случаи те могат да бъдат тласък за финансово приобщаване — да вземем за пример, когато географското състояние е спънка за физическото банкиране, в други случаи – да обезпечи авариен вид при положение на отвод на други платежни принадлежности.

Финансовата непоклатимост и неприкосновеността на персоналния живот, са от първостепенно значение при проектирането на цифровите валути на централните банки, които се ангажират да сведат до най-малко въздействието им върху финансовото ходатайство и даването на заеми. Изследваните от нас страни оферират цифровите валути на централните банки да не са лихвоносни, което ги прави потребни, само че не изключително привлекателна като средство за икономисване спрямо обичайните банкови депозити.

Въвеждането на цифровите валути е обвързвано с намирането на деликатния баланс сред развиването на плана и на политиката. Правилното планиране изисква време и запаси, както и непрестанно учене от опита — в това число от споделения опит сред страните. В доста случаи това ще изисква тесни партньорства с частни компании за сполучливо разпространяване на цифровите валути, построяването на електронни портфейли, прибавяне на функционалности и разширение на границите на технологиите, създаването на нови правни рамки, приемането на нова наредба и нова правосъдна процедура.

Според  Кристалина Георгиева историята на парите навлиза в нова глава. ”Държавите се стремят да запазят главните аспекти на обичайните си парични и финансови системи, като в същото време опитват с нови цифрови форми на пари. За да бъдат тези опити сполучливи, документът, който публикуваме през днешния ден, ясно демонстрира, че политиците ще би трябвало да разрешат редица открити въпроси, да отстранят механически спънки и да създадат политически взаимни отстъпки. Това може да не е елементарно или просто, само че аз съм уверена, че светлите мозъци в централните банки могат да съумеят с помощта на присъщите за тях съобразителност и непримиримост. В МВФ ние също запретваме ръкави и ще изиграем своята роля ”, даде обещание Главният изпълнителен шеф на фонда.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР