Ако тръгнете от крайбрежния австралийски град Аделаида към центъра на

...
Ако тръгнете от крайбрежния австралийски град Аделаида към центъра на
Коментари Харесай

Градът, в който хората живеят под земята

Ако тръгнете от крайбрежния австралийски град Аделаида към центъра на континента, след към 800 километра ще се натъкнете на причудлива панорама – голям брой пирамиди, направени от нещо като пясък. Те наподобяват като че ли издигнати в нищото, в близост няма друго с изключение на безкрайна простор и на места по някой шубрак.

По нататък по пътя ще видите още от тези странни пирамиди. А тук-там и по някоя бяла тръба, издигаща се от земята.    Това в действителност са къщи. Първите от тях даже могат да се нарекат покрайнини.    Добре пристигнали в град Кубър Педи, дом на миньори с към 2500 души население. Тук се намира едно от най-големите залежи на опал в света. А жителите на Кубър Педи живеят подземен, написа BBC. 

Getty Images
  На първо четене това наподобява приказно и доста необичайно. Но си има пояснение. Над половината от жилищата тук са дотолкоз незабелижими, че могат да се разпознаят единствено по стърчащите над повръхността вентилационни системи – упоменатите към този момент бели тръби.    В студеното време наподобява по-скоро ексцентрично да живееш подземен. Но в горещините няма потребност от пояснение.    Често през лятото температурите доближават до 52 градуса Целзий и жителите просто се скриват подземен, с цел да избягат от жегата. Това наподобява много практично изключително във времена на рекордно високи температури като актуалното лято.    Малко история.   Развитието на Кубър Педи стартира след откриването на находищата с опал през 1915 година Още тогава обаче се записват страхотни жеги. Затова част от прииждащите служащи избират да спят в многочислените пещери в близост вместо в дървени бараки. С времето хората там откриват, че това е работеща тактика. После стартира прокопаването на жилища в почвата. Към днешна дата има даже под земята хотел и черква. Както и голям брой жилища.

Getty Images 
  Всички са свързани с повърхността посредством вентилационни шахти, през които получават пресен въздух.
През предишния век главната движеща мощ в Кубър Педи е минната промишленост. След няколко десетилетия на напредък обаче тя стартира да запада. В наши дни локалната стопанска система разчита повече на туризма, в сравнение с минните добиви.    Разбира се, Кубър Педи не трябва да бъде считан за мрежа от хралупи, в която прикрито живеят някакви странни хора. 
  Градчето си има им надземна част – заведения за хранене, питейни заведения, магазини, бензиностанции. Но те постоянно остават празни. Всъщност доста от надземните постройки имат входове към „ долния етаж “, където популацията е доста повече.     Getty Images 

Освен, че избавят от жегата подземните жилища имат и друго предимство – по-евтини са. В Кубър Педи е топло денем, само че през нощта температурите внезапно спадат.    Това значи, че който живее над повърхността би трябвало да заплаща огромни сметки за ток, с цел да се охлажда и топли. А оня подземен няма подобен проблем, тъй като там непрекъснато се поддържа температура от към 24 градуса.
  Подземният дом е и по-евтин за пазаруване. Къща с три спални се продава за към 26 хиляди $. Вярно е, че това може би не е най-комфортният и съвременен дом, само че пък къща в Аделаида, най-близкия огромен град, се продава двайсетина пъти по-скъпо.   Има и още една непредвидена изгода – няма никакви инсекти. Или както споделя един от локалните: „ Ако на гърба ти е кацнала муха, тя отлита, когато влезеш на мрачно и хладно “.    А и е постоянно безшумно. 

 Getty Images 
  В актуалните климатични условия разумно се появява въпросът може ли този метод на живот да избави хората от задаващите се все по-екстремни жеги.    Кубър Педи може би не трябва да бъде употребен за модел, тъй като там изискванията са по-особени. Почвата е толкоз мека, че можеш да я прокопаеш даже с нокът, както се показват локалните. Но пък е суха. От друга страна пясъчният й състав разрешава прокопаване без потребност от колони или в допълнение подсилване. Така че землянката не е по никакъв начин сложна за основаване. Освен това там живеят хора, привикнали на сходни условия.   Иначе казано – подземни къщи във влажни почви и при други климатични условия биха били много сложни за създаване. Не че човечеството не се пробва да живее и копае в скали от епохи. Понякога сполучливо, различен път – не чак толкоз.    И макар че Кубър Педи е неповторим и поради климатичните си условия, и поради метод на живот, няма да е учудващо, в случай че в бъдеще се направи опит това да се приложи и на други места по света.  
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР