Ако този въпрос го зададете на Прокуратурата, те ще ви

...
Ако този въпрос го зададете на Прокуратурата, те ще ви
Коментари Харесай

Крум Зарков: Новият Антикорупционен закон има за цел да реши проблема с разследванията

Ако този въпрос го зададете на Прокуратурата, те ще ви кажат, че няма задоволително следствия. С този закон целим да решим този проблем - с следствията, това съобщи правосъдният министър Крум Зарков пред NOVA по отношение на формулировката на новия Антикорупционен закон.

Те са сложни по две аргументи. Първо, тъй като корупционните закононарушения се потвърждават мъчно, а още по-трудни стават, когато в тях е забъркано висше длъжностно лице, човек с действителна власт, тъй като може да откри нерегламентирано въздействие и да потопи преписката. И законът на Политическа партия, и законът на Министерски съвет залагат върху идея на самостоятелна от останалите органи организация, която проверява корупцията по високите етажи на властта, акцентира правосъдният министър.

По думите му главната разлика в двата законопроекта, в интерес на този на Министерството на правораздаването е, че той съдържа спомагателни гаранции за независимостта на тази организация, която би трябвало да е част от КПКОНПИ.

Според него хората, работещи в нея, ще имат опция да правят подслушвания и други оперативни дейности, както до момента, само че главният проблем там е неналичието на проверяващи функционалности по думите на Крум Зарков.

Правосъдният министър акцентира, че хората в проверяващата организация ще имат всички нужни пълномощия, с цел да си свършат работата.

По думите му основното в новия законопроект е разделянето на оперативните чиновници и проверяващите.

Предлагаме да няма титуляр шеф, който да отиде там и пет години да изземе цялата институция. Предлагаме тези пет индивида, които ще бъдат определени, да се сменят на една година през петгодишния мандат, акцентира правосъдният министър.

Очаква се разискването на законопроекта да започва в Народното събрание напълно скоро.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР