Ако тестовете пристигнат навреме, идната сряда учениците от 1. до

...
Ако тестовете пристигнат навреме, идната сряда учениците от 1. до
Коментари Харесай

Министър Николай Денков: В сряда малките ученици се връщат в...

Ако тестванията дойдат в точния момент, идната сряда учениците от 1. до 4. клас се връщат в учебно заведение. Ако мярката се окаже сполучлива, седмица по-късно за присъствено образование могат да се върнат и учениците от 5 до 7 клас, както и двайнайсетокласниците. Това съобщи пред Нова служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Тестовете на дребните възпитаници ще се вършат в клас два пъти седмично - в понеделник и четвъртък. За операцията ще оказва помощ класният началник който ще има двама помощници, допустимо е и родители, изясни министърът. Учителят би трябвало да е имунизиран или с тест два пъти седмично.

От 15 септември до 15 октомври има нарастване от 5 пъти на инфектираните деца, само че кривата е пречупена. Преди седмица броя на инфектираните е била 500 на 100 000, до момента в който сега е към този момент 300 на 100 000. Ако обаче кривата още веднъж тръгне нагоре, ще се реагира съответно, увери проф. Денков.

Вече са подготвени клипчетата, които показват по какъв начин тъкмо става тестването, с цел да бъдат спокойни родителите. Няма да се тестват децата, преболедували коронавирус и разполагащи с документ, както и имунизираните възпитаници над 12-годишна възраст, които са 5 %, сподели министърът.

За присъствено образование е нужно единодушието на най-малко 50 % от родителите. Отпускат се 15.4 милиона на учебните заведения за коронавирус ограничения за държавните и общински учебни заведения. Те ще бъдат разпределяни по формула съгласно броя на учениците и паралелките. Част от тези средства ще бъдат употребявани за възнаграждение на учителите, съдействащи за осъществяване на проби на учениците, изясни проф. Денков.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР