Ако тази седмица имаше предсрочни парламентарни избори, 24.9% биха гласували

...
Ако тази седмица имаше предсрочни парламентарни избори, 24.9% биха гласували
Коментари Харесай

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС -24.9%, ПП-ДБ-20,4%, Възраждане - 13.8%

Ако тази седмица имаше предварителни парламентарни избори, 24.9% биха дали своят вот за обединението ГЕРБ-СДС, за ПП-ДБ биха дали вота си 20%, за " Възраждане " - 13.8%, за Движение за права и свободи - 12.8%, а за Българска социалистическа партия - 8.6%.

Това демонстрират данните от социологическо изследване на Центъра за разбори и маркетинг, финансирано със лични средства на организацията. То е извършено измежду 1021 пълнолетни жители в страната в интервала от 3 до 7 юли.

Ако тази седмица се организираха изключителни парламентарни избори ГЕРБ би спечелила с 24,9%, ППДБ биха получили 20,4%, " Възраждане " - 13,8%, Движение за права и свободи - 12,8%, Българска социалистическа партия - 8,6%. Това демонстрират данните от социологическо изследване на " Център за разбори и маркетинг " на Юлий Павлов. Според проучването Има Такъв Народ на Слави Трифонов е под чертата с 3,5%.

 

 павлов1


43,2% от интервюираните считат, че държавното управление на Николай Денков се оправя " по-скоро несполучливо ". Обратно, заем на кабинета дават едвам 31,2%.

 

 павлов2


Центърът за разбори и маркетинг за първи път мери и електоралния капацитет на възможна нова партия на Иван Гешев, който към този момент разгласи основаването на гражданско придвижване " Справедливост за България ".

 

Данните сочат, че Гешев потегля с евентуален актив от 6,3%, без още да е учредил партия. От тези 6,3% твърдо решени да гласоподават за някогашния основен прокурор са 1,2%, а 5,1% декларират, че е допустимо да пуснат вота си за него.

 

 павлов3

 

 

 павлов4

 

45,7% не утвърждават метода, по който Гешев бе освободен като основен прокурор, до момента в който 34,3 го утвърждават. В същото време 66,7% утвърждават кардинално уволнението на Гешев.

 

62,9% от интервюираните обаче не утвърждават и избора на Борислав Сарафов за краткотраен основен прокурор. Според 73% от българите е значимо най-сетне да бъде определен нов състав на Висшия правосъден съвет, който работи с изминал мандат.

Първи по доверие измежду политиците изрично е президентът Румен Радев с 41,2%, следван от Мария Габриел с 38,3%.

 

 

Няма нито един политик с позитивен рейтинг, при който доверието да е по-голямо от недоверието.


Павлов изясни, че недоверието към президента Румен Радев към този момент надвива над доверието – 48,9% съмнение на 41,2% доверие. Имаме нов политик на второ място – Мария Габриел, която влиза в рейтингите с летящ старт и измества от второто място Илияна Йотова, разяснява Павлов.

 

Според данните от изследването доверието към вицепремиера и външен министър Габриел е 38,8%, а недоверието 46,6%. При вицепрезидентът Илияна Йотова доверието е 36,3% против 50,4% съмнение.

Николай Денков има 30% доверие. Бойко Борисов също има високо доверие, уточни още Павлов. Резултатите от изследването демонстрират, че недоверието към Денков е 56,3%, а недоверието към водача на ГЕРБ е 66% против 28% доверие.

Доверието към Кирил Петков е 20,3%, а към Асен Василев – 20,1%. Недоверието към двамата е 72,5%, демонстрират резултатите от изследването.

 

Стефан Янев среща доверието на 18,6% от интервюираните, както и 62,6% съмнение.

Доверие към Христо Иванов имат 17,3 % от респондентите, до момента в който 71,1% имат съмнение.

Станислав Трифонов ( " ИТН " ) има 16,9% доверие и 74,2% съмнение.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов има 16,2 % доверие и 72,4% съмнение.

Мая Манолова има 15,2% доверие и 75,1% съмнение,

Корнелия Нинова – 14,7 % доверие и 77,5% съмнение.

На Красимир Каракачанов доверие гласоподават 13,9% от респондентите, а съмнение – 69,5%.


За претендентът за кмет на София, повдигнат от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Спаси София “, Васил Терзиев доверие гласоподават 11,6% от интервюираните, а съмнение – 41,6%.

Атанас Атанасов има доверие от 11,4% и съмнение от 76%,

Борис Бонев има доверие от 11,2 % и съмнение от 79%.

Доверие към някогашния основен прокурор Иван Гешев имат 11,2% от интервюираните, а 79% съмнение. Към определения за основен прокурор на негово място

На Борислав Сарафов доверие имат 5,6% от интервюираните, а съмнение – 69,1%.

Мустафа Карадайъ среща доверие от 10,2% и съмнение от 78,2% измежду интервюираните, демонстрират още резултатите от изследването.

На въпроса кой е най-сериозният проблем в страната сега, обичайно високите цени и инфлацията се подреждат преди всичко в отговорите с 67,3%, битката с корупцията – на второ, с 16,8%, присъединението към Шенген и Еврозоната е на трето място с 8,2% и по-късно – правосъдната промяна и смяна на Конституцията – 5,1%, сподели Павлов.

Съдебната промяна не се възприема като толкоз значима от хората, те считат, че битката с корупцията може да се реализира без смяна в Конституцията, законите и разпоредбите, разяснява той.

Относно инфлацията 2/3 не престават да считат, че това е най-сериозният проблем, само че друга една трета счита, че има и по-сериозни, добави Павлов.


Дали хората утвърждават постигнатото съглашение сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ? Около 55% по-скоро утвърждават, защото има постоянно държавно управление, само че други, близо 33%, биха предпочели още веднъж да се отиде на избори.

Тези, които не утвърждават, са главно последователи на Българска социалистическа партия, " Възраждане ", " ИТН ", други дребни обединения, както и част от негласуващите, сподели още Павлов.

По думите му на въпрос по какъв начин се оправя държавното управление на Денков 31,2% от респондентите са декларирали, че то се оправя по-скоро сполучливо, а като несполучливо са го определили 43,2%. Не е имало държавно управление, което да е било одобрявано от 25%, нито оценено като несполучливо от към 50%. Резултатът е доста сполучлив на този декор, а българските гласоподаватели нормално са песимистично настроени, означи Павлов.

Относно отстраняването на Гешев резултатите от изследването демонстрират, че 66,7% от интервюираните гласоподаватели по-скоро го утвърждават, а други 16,7% по-скоро не утвърждават, сподели Павлов. Той добави, че 45,7% от интервюираните по-скоро не утвърждават метода, по-който е отхвърлен от поста му, а 34,3% утвърждават.

Категорично е неодобрението за бързото избирането на Борислав Сарафов за основен прокурор, съобщи Павлов. Той добави, че въпросът за избирането на нов състав на Висшия правосъден състав, защото сегашният е с изминал мандат, е значим за 73% от интервюираните.
Ако се стигне до предварителни избори и Иван Гешев направи партия, 1,2% от интервюираните са декларирали, че биха я подкрепили, 5,1% –  допустимо е да я поддържат, а 83% са споделили, че изрично не биха подкрепили или по-скоро не биха подкрепили такава групировка, уточни Павлов.

На въпрос по какъв начин жителите дефинират политическите си възгледи 20% от респондентите са дали отговор „ ляво “, 43% – център и дясно  – 32%, демонстрират още резултатите от изследването.


Ако парламентарните избори бяха тази седмица, виждаме, че и тук няма огромни проблеми, уточни Павлов. ГЕРБ-СДС губят % и половина по отношение на изборния си резултат. Има Такъв Народ слиза малко под чертата, разяснява той и добави, че „ Български напредък “, „ Левицата! “ ще останат под 2%.

 

Според Павлов няма логичност при цялата настояща интернационална обстановка да се скапе „ сглобката “ на двете ръководещи парламентарни болшинства – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Ситуацията може да се промени, когато пристигна миг за ротацията, счита той.

По думите на Павлов от ГЕРБ-СДС биха създали изследвания на публичните настройки и съгласно него, в случай че хората правят оценка позитивно ръководещите, от ГЕРБ-СДС няма да скапват „ сглобката “. Павлов съобщи, че от обединението биха се ориентирали към предварителни избори, в случай че обществото има негативно мнение, а подобаващ миг би бил този, в който ще се проведат европейските избори.

Проучването ЦАМ е осъществено в интервала 3 – 7 юли т.г. Обемът на извадката е 1021 пълнолетни жители в България по метода " лице в лице ", като 1% от всички интервюирани подхожда на 54 хиляди души.

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР