Ако търговец не издаде касов бон, клиентът има право да

...
Ако търговец не издаде касов бон, клиентът има право да
Коментари Харесай

Ако не ви издадат касова бележка, може да не плащате сметката

Ако търговец не издаде касов бон, клиентът има право да задържи заплащането, гласи новата наредба в Закона за Данък добавена стойност

Една от най-обсъжданите хрумвания на финансовия министър Асен Василев за изсветляване на оборотите, така наречен " безвъзмезден обяд ", към този момент е настоящ законов текст, в действие от 1 януари. Според новата наредба в Закона за Данък добавена стойност, когато търговец не издаде касова записка, клиентът има право да задържи заплащането. Мярката в началото бе планувана за дисциплиниране на рестораньорите, които крият обороти, само че бе избрана като дискриминационна и по тази причина финансовото министерство предложи да се ползва за всички типове бизнеси и доставки.

Различните комисии в Народното събрание отхвърлиха текста наред с други противоречиви оферти на финансовия министър като " донос-бонус ", " налог бакшиш " и събиране на касови бележки за прилагане на данъчни отстъпки. Изненадващо обаче наредбата да не се заплащат доставки, за които няма издадена касова записка, бе гласувана в последния миг при второто четене на Закона за Данък добавена стойност в зала по предложение на депутата от Политическа партия Венко Сабрутев.

Как тъкмо ще се ползва тази мярка, не е доста ясно. Тя към този момент получи доста рецензии поради вероятните исблъсъци, които може да породи сред продавачи и купувачи. Няма изясненост и по какъв начин ще се потвърди, че търговецът не е имал желание да издаде касова записка. В същото време двойно скача размерът на санкциите за неиздаване на касови бележки - физическите лица, които не са търговци, ще бъдат глобявани с 200 до 1000 лева, а компаниите и едноличните търговци - с 1000 до 4000 лева

При наново нарушаване тези наказания стават от 400 до 2000 лева, и надлежно за компаниите - от 2000 до 8000 лева Двойно по-висока ще е санкцията и за потребителите, които не съхраняват касовата си записка до овакантяване на комерсиалния обект - до момента тя беше 5 лв., само че от 1 януари става 10 лева Наред със стягането на контрола в Закона за Данък добавена стойност се основава и нова опция - търговците да може да издават и електронни фискални бонове, които да дават на клиентите по електронен път.

Допускането на тази опция бе поставяна от бизнеса в последните години като по-модерен метод на разплащане, вместо всички да бъдат задължени да купуват и употребяват касови апарати с хартиени бележки. Финансовото министерство най-сетне се е съгласило, само че слага изискване пред търговците, които желаят да издават фискални бонове по електронен път - наложително да употребяват утвърден от Национална агенция за приходите програмен продукт за ръководство на продажбите. За да влезе тази нова наредба в действие, би трябвало да бъдат направени и съответни обяснителни текстове в Наредбата Н 18 за касовите апарати и отчитането на продажбите. Както към този момент е известно нулевата ставка на Данък добавена стойност за самун и брашно се удължава до 30 юни 2024.

Дотогава ще работи и понижената 9% ставка Данък добавена стойност за фитнеси, спортни уреди и общата туристическа услуга. Най-голямата данъчна привилегия получиха ресторантьорите - ставката от 9% Данък добавена стойност за техните услуги ще работи до 31 декември 2024 г.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР