Ако сте от хората, които казват медитацията не е за

...
Ако сте от хората, които казват медитацията не е за
Коментари Харесай

6 упражнения по медитация, които отнемат по-малко от минута

Ако сте от хората, които споделят „ медитацията не е за мен “, може да пробвайте един напълно друг метод, който не е обвързван със седене на едно място и „ губене на време “.

Става дума за изкуството да осъзнаваш сегашния миг, без мислите ти да бягат в друго време и на друго място. Всеки от нас е преживявал такива моменти. Когато се загледаш в красивия залез; когато слушаш морето и усещаш пясъка в краката си. Това са моменти на медитация, в които потокът на мислите замлъква и оставя сетивата да потопят съзнанието ни в действителността тук и в този момент.

Ето няколко къси извършения, показани от психолога доктор Алис Бойл в Psychology Today . Те могат да се впишат и в най-забързания ден.

1. Две съзнателни хапки

„ Съзнателното “ хранене не е елементарно упражнение, само че можете да не го вършиме от самото начало, а единствено с първите две хапки на всяко ястие или закуска.

При първите две хапки от всичко, което ядете, обърнете внимание на сетивните чувства – текстурата, усета, аромата и типа на храната, звуците, когато отхапвате от нея. Опитайте се да не преценявате дали едно чувство е прелестно или неприятно. Целта е да обърнете внимание на сетивния си опит, без да го оценявате.

2. Едно поемане и едно издишване

Най-популярният способ при формалната медитация е да съсредоточиш вниманието си върху дишането за избран интервал от време. Вместо това, може да опитате да се концентрирате върху едно поемане и издишване. Обърнете внимание по какъв начин струята въздух минава през тялото ви. Обърнете внимание на чувствата в ноздрите, раменете, гръдния панер, корема и така нататък

3. Дайте отмора на мозъка си, вместо да си проверявате имейла

В някоя къса отмора от работа, вместо автоматизирано да си проверявате пощата или Фейсбук, решете да погледате през прозореца, да се протегнете и да обърнете внимание на всичко, което записват сетивата ви. Опитайте да освободите мозъка си от мисли, дайте му отмора.

4. Въздух върху открита кожа

Обърнете внимание на чувството на въздуха върху кожата си за десетина секунди или минута. Най-лесно е просто да навиете ръкави. Отново, опитвайте се да не преценявате чувството като прелестно или неприятно. Опитайте се да излезете от оценъчния режим, в който работи мозъкът ни по принцип и да навлезете в режим на безоценъчно прекарване.

5. Сканиране на тялото

Сканирайте тялото си от глава до пети за чувства на дискомфорт или напрежение. Опитате да омекотите чувствата за дискомфорт. След това сканирайте тялото си за чувства за комфорт и лекост.

6. Извършете едно деяние осъзнато

Изберете едно деяние, което вършиме едновременно всеки ден и планирайте да го извършите осъзнато – регистрирайки всички чувства и придвижвания на тялото си, до момента в който го вършите. Например оправянето на леглото, приготвянето на кафето, или друго, което сте привикнали да вършите автоматизирано.

Вашият креативен миг.

Можете да импровизирате върху всяко едно от горните извършения, създавайки своя лична версия.

Истината е, че множеството хора не са склонни да се занимават с официални извършения по медитация всеки ден. Тези неофициални извършения са опция, която си коства да се опита. Можете да вземете всяко едно официално упражнение по медитация и да си извършите личен вид, който може да се впише във вашето ежедневие.

 

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР