Ако сте гневни или разтревожени, ще е добре да се

...
Ако сте гневни или разтревожени, ще е добре да се
Коментари Харесай

Стресът и интензивната физическа активност увеличават риска от инфаркт

Ако сте гневни или разтревожени, ще е добре да се успокоите, преди да преминете към интензивно вървене или гимнастика. Ако човек е уплашен или сърдит, напрягането утроява риска от инфаркт до един час, сочат резултатите от интернационално проучване, представени от Асошиейтед прес.

Физическите извършения са антидот против напрежението и могат да допринесат за попречване на сърдечни заболявания. Новото проучване обаче навежда на мисълта, че има по-подходящо и по-неподходящо време за физически извършения и че крайностите могат да причинят вреди.

Предишни проучвания концентрираха вниманието върху гнева и безпокойството като фактори, които могат да провокират инфаркт. Повечето от проучванията обаче бяха дребни и бяха осъществени в една-единствена страна. Новото проучване е осъществено в 52 страни от учени от университета Макмастър в Хамилтън, Онтарио. То обхванало 12 461 души на междинна възраст 58 години, прекарали първи инфаркт. Три четвърти от тях са мъже.

Участниците дали отговор дали са били ядосани, разтревожени или напрегнати един час преди да получат инфаркт, както и през същия интервал предходния ден. По този метод учените имали опция да сравнят риска в друго време за едни и същи хора и резултата от евентуално отключване на инфаркт. Гневът и тревогата удвоили риска от признаци на инфаркт до един час.

Напрягането имало същия резултат. Комбинирането на яд и тревога с напъване едновременно нараснало повече от три пъти риска от инфаркт.

Този риск бил максимален сред 18 ч. и среднощ, без значение от въздействието на други фактори, като тютюнопушене, високо кръвно налягане и затлъстяване. Резултатите от проучването са оповестени в Circulation.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР