Ако служебното правителство е спряло наистина ежедневните заявки към Газпром

...
Ако служебното правителство е спряло наистина ежедневните заявки към Газпром
Коментари Харесай

Асен Василев: Ако сме спрели заявките към Газпром, значи сме в неизпълнение

Ако служебното държавно управление е спряло в действителност ежедневните поръчки към " Газпром " за осъществяване на контракта, който е в действие до края на годината, то то в действителност сме към този момент в несъблюдение. За това предизвести някогашният финансов министър и съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев в студиото на Българска национална телевизия.

Той уточни, че до момента в който те са били на власт и след прекъсване на доставките от страна на " Газпром " всекидневно поръчки са подавани, получавали сме 0, както и са били превеждани пари непосредствено на банката на " Газпром ", които са били връщани. Това е било правено точно с оглед един арбитраж, България да е останала прецизна по контракта страна и да завоюва едно дело против съветския монополист.

Асен Василев отхвърли тезата за евтиния съветски газ, като уточни, че от ГЕРБ на първо място спекулира с числа и цени. Напротив, през 2020 година договорът с " Газпром " е бил преподписан, което трансформирало метода на образуване на цената, като към този момент за формулата не цената на петролните деривати е била съществена за образуването й. Ако остарялата формула е останала в действие, то в този момент бихме имали в действителност на ниска цена съветски газ, само че в случай, че формулата се дефинира на първо място от цената на борсата в Нидерландия, това няма по какъв начин да се случи. На процедура повишаването на газа в цяла Европа е почнало тъкмо по-късно преподписване и ГЕРБ би трябвало да дават отговор на такива въпроси.

Също по този начин ГЕРБ би трябвало да дават отговор и на въпроса за какво някогашния началник на " Булгаргаз " Николай Павлов е отказал цялостния размер азерски газ от 1 милиарда кубически метра, който получаваме към този момент от 1 юли.

Със 7-те танкера това е още към 1 милиарда кубически метра. Това покрива изцяло всички топлофикации и всички битови консуматори на газ. Ние ги бяхме договорили с твърда оферта, сподели Асен Василев, който не схваща по какъв начин може служебното държавно управление да я е отказало.

По думите му за двата оставащи дни на държавното управление тогава са съумели да договорят двата слота за доставката на втечнения газ.

Кирил Петков изясни, че откакто са били спрени доставките от " Газпром ", са провели директни договаряния с американската компания " Шиниър " и за 2 седмици са намерили слотове за доставката на 2 танкера полутечен газ. Той е разговарял с гръцката страна, с гръцкия енергиен министър, който споделил, че е бил изумен, че няма интерес към този момент от България за закупуване на слотове.

По тематиката от днешната конференция на ГЕРБ за цените на петрола, Кирил Петков изясни, че очевидно ГЕРБ си харесват по такива схеми да намесват държавни компании в пазара. Иначе дерогацията стартира от 5 декември, а дотогава цяла Европа купува съветски нефт и цените са идентични, даже в доста страни и по-високи.

Също по този начин Асен Василев съобщи, че този, който може да контролира пазара на цените на бензин у нас е Комисията за защита на конкуренцията, която не е заменена и е в действителност на ГЕРБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР