Ако скоро няма решение за начало на преговори, ще има

...
Ако скоро няма решение за начало на преговори, ще има
Коментари Харесай

Северна Македония: Ще впишем българите в Конституцията, но първо България да вдигне ветото

" Ако скоро няма решение за начало на договаряния, ще има и по-малко сила и политически капитал, с цел да поемем такава отговорност за отваряне на Конституцията. За това времето е в този момент. Ние сме подготвени да поемем такава отговорност. " Това съобщи външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи пред македонската " Телевизия 21 ".

Според него процесът изисква повече време, с цел да се обезпечи болшинство от две трети от депутатите, нужни за смяна на Конституцията.

„ Надявам се на деблокиране на началото на договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз, само че не мога да предвидя, тъй като в този момент топката не е в нашето поле, а в това на България. От нея зависи дали вземе стратегическо решение, с цел да не влезе районът в една отрицателно необратима динамичност. Ще работим интензивно тези седмици, с цел да насърчим такава опция.”, разяснява по македонската " Телевизия 21 " министърът на външните работи Буяр Османи вероятността България да вдигне ветото за начало на договаряния на страната с Европейски Съюз през юни.

По думите му разногласието с България е дълъг, от първия ден на независимостта на Република Северна Македония и продължава под разнообразни форми.

„ Това е дълъг, сложен спор, не е нова обстановка. Това е трупано от генерации сред хората и страните. Може да се чака, че няма да е елементарно и че ще бъде мъчителен развой. Този проблем би трябвало да бъде преодолян, тъй като той държи европейското бъдеще на целия район, а освен на нашето бъдеще, сподели Османи.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР