Ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, Русия ще

...
Ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, Русия ще
Коментари Харесай

Русия заплаши да разположи ядрени оръжия в Балтика

Ако Швеция и Финландия се причислят към НАТО, Русия ще би трябвало да ускори защитата си в Балтийския район, в това число и посредством разполагане на нуклеарни оръжия. Това сподели някогашният президент и сегашен заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, представен от Ройтерс.

Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, и Швеция обмислят дали да се причислят към а Северноатлантическия алианс на фона на съветската инвазия в Украйна. Вчера финландския министър председател Сана Марин сподели, че страната ще вземе решение по въпроса през идващите няколко седмици.

От своя страна, Медведев съобщи, че към този момент няма да може да става въпрос за „ безядрен статут “ на Балтйския район, където сред Полша и Литва е ситуиран съветският териториален ексклав Калининградска област

„ Вече няма да може да се приказва за никакъв безядрен статут за Балтика - салдото би трябвало да бъде възобновен ", съобщи Медведев, който беше президент в интервала 2008-2012 година

" До през днешния ден Русия не е предприемала такива ограничения и нямаше желание да го прави. Ако обаче бъдем принудени…  имайте поради, че не ние го предложихме “, добави той.

Евентуалното присъединение на Финландия и Швеция към НАТО би белязало сериозна смяна в политиката на двете страни.

Финландия получава самостоятелност от Русия през 1917 година и води две войни против нея в интервала към Втората международна война, по време на които губи част от територията. В четвъртък Финландия разгласи военно обучение в западната част на страната с присъединяване на сили от Англия, Съединени американски щати, Латвия и Естония.

Швеция не е водила война от 200 години и следвоенната външна политика на страната се концентрира върху поддръжката на демокрацията в интернационален проект, многостранния разговор и нуклеарното разоръжаване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР