Ако сега се закрепят нещата и сглобката оцелее за нови

...
Ако сега се закрепят нещата и сглобката оцелее за нови
Коментари Харесай

Проф. Тодор Галунов: В един момент напрежението ще избухне и ще ни прати на избори, но няма да е сега

" Ако в този момент се закрепят нещата и сглобката оцелее за нови 9 месеца, идващият опит няма да е сполучлив. В най-хубавия случай този кабинет ще изкара до края на календарната година. През новата несъмнено ще се приказва за изключителни парламентарни избори ", предвижда пред политологът проф. Тодор Галунов.

Той разяснява изявлението на премиера Денков, който съобщи: " Не желаеме избори, само че няма да позволим да бъдем заслон за отклонение на главните ни цели ".

" Основните обединения, които вземат участие в кабинета, би трябвало да се схванат за ротацията и продължаването на сглобката. Независимо, че министър председателят желае да покаже една по-твърда позиция на ПП-ДБ, те не са подготвени за избори и съм податлив да приема, че ще правят отстъпка от своите искания. ГЕРБ по-скоро биха наложили своята воля. Социологията демонстрира, че Политическа партия и Демократична България в най-хубавия случай смъкват с малко броя на своите депутати. Те не вървят напред. Ще се стигне до някакво съглашение. Ще се приложи в ход и нестабилната външнополитическа конюнктура. И двете обединения не биха желали да се изправят пред политическия съд на гласоподавателя ". За Движение за права и свободи едни избори надали ще донесат нещо ново – те нито ще качат, нито ще смъкнат своите резулатати, предвижда проф. Галунов.

" Парламентарната съпротива като че ли не е в положение да качи своя резултат, няма иизвънпарламентарен напън за нови избори. Политическият интерес ще надделее, само че това напрежение ще продължи, заключи политологът.

" Те имат общи ползи във външната политика, само че не и във вътрешната. Има една голяма електорална маса – структури на ГЕРБ, които се усещат непредставени във властта. ГЕРБ желае повече власт, само че това е разумно предвид на статуквото в Народното събрание. Напрежението в един миг ще избухне и ще прати страната на нови избори, само че няма да е в този момент ", предвижда той и добави, че не се наема да предвижда дали нова партия би могла да влезе в Народното събрание.

" Но все още има едно прикрито неодобрение против ръководството. Рейтингът на кабинета не е доста висок. Факторите, които биха могли да провокират нови избори, несъмнено си вършат сметка и по кое време те биха били по-успешни за тях. Докато няма радикални разбърквания, избори могат да бъдат извършени, само че те няма да трансформират коренно обстановката, въпреки че тя е динамична. И някой може да направи тежка политическа неточност. Подписването на съглашение би било най-вече за пред обществото, с цел да покаже, че желанията да се работи по целите са съществени, уточни проф. Галунов.

" Но това съмнение ще продължи. То няма по какъв начин да бъде понижено. Има сериозна борба на тематика регулатори. Никога не е имало такава борба тъкмо за тези институции. Никога регулаторите не са били по-важни даже от състава на Министерски съвет. Те са сложени над обичайните политически институции. Те ще бъдат излъчени на партиен принцип. Но огромна част от състава им ще " надживее " състава на Министерски съвет и Народното събрание ".

Проф. Галунов е сюрпризиран от високата значителност, която двете водещи обединения придават на Министерството на външните работи.

" Чудно ми е по какъв начин поради него са в положение да хвърлят България в изключителни парламентарни избори. То няма неофициален статут на най-важно през последните години. Не се чакат и нови политики ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР