Ако се повиши минималната работна заплата - МРЗ, това ще

...
Ако се повиши минималната работна заплата - МРЗ, това ще
Коментари Харесай

АИКБ не иска висока МРЗ, пази икономиката и българите от безработица

Ако се увеличи минималната работна заплата - МРЗ, това ще утежни икономическите индикатори на страната , разяснява пред БТВ Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България - АИКБ, по отношение на настояването на част от бизнеса за замразяването й през 2021 година

МРЗ е макроикономически индикатор, би трябвало да се оцени въздействието върху стопанската система и въздейства върху равнището на претовареност и темпа на икономическо развиване , изясни той.

По думите му, " от началото на тази година продуктивността на труда понижава с 4,9% , а Брутният вътрешен продукт на един ангажиран понижава с 5,6% . Имаме и закъснение на растежа на междинната работна заплата. Всички тези стопански индикатори оформят нашето мнение, че увеличението на минималната работна заплата ще бъде непремерено и ще сложи под риска заетостта и бързото възобновяване , което целим ".

Няма нито един разбор за въздействието на минималната заплата върху безработицата , разяснява икономистът от КТ " Подкрепа " Ваня Григорова. " Дори в противен случай - с увеличението й се усилва и заетостта ".

Тя добави, че " на 4 септември Национален статистически институт разгласява данни за продуктивността на труда през второто тримесечие на тази година, които сочат, че тя се усилва. Брутният вътрешен продукт на един ангажиран за отработен час все още е 20 лева, а за първото тримесечие е бил 18 лева . Това изобщо не е мотив за замразяването на минималната работна заплата ".

" И все още МРЗ се разграничава фрапантно от продуктивността на труда , от нужните средства за живот на един служащ. В този смисъл този равномерен график за увеличението й беше минималното, което трябваше да се направи, тъй че да стартираме да настигаме минималните заплати в Европейски Съюз . Не можем да си позволим за следващ път да я замразим ", изясни Григорова.

" 75% от заплатите в страната са до 1000 лева бруто . Тоест голяма час от тях са на равнището на минималната работна заплата. Ако я замразим, замразяваме заплатите изобщо ". КТ " Подкрепа " ще се бори за опазване на графика за нарастване на МРЗ.

Според Иванов , " в случай че желаеме да станем първенци по минимална работна заплата, може да я създадем 2600 евро , каквато е в Люксембург. Какво обаче ще се получи тогава - заетостта ще спадне с 80% , ще имаме сива стопанска система в трудовите връзки и спад на Брутният вътрешен продукт със 70% ".
 За работодателите замразяването на МРЗ е икономическата логичност при рецесия
За работодателите замразяването на МРЗ е икономическата логичност при рецесия

Така щяло да се помогне на 100 000 души на пазара на труда
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР