Ако се интересувате от търсенето на извънземен живот, най-вероятно знаете,

...
Ако се интересувате от търсенето на извънземен живот, най-вероятно знаете,
Коментари Харесай

Руски милиардер иска да изпревари НАСА за Енцелад

Ако се интересувате от търсенето на извънземен живот, най-вероятно знаете, че през последните месеци замръзналата луна на Сатурн, Енцелад е преуспяващ обект в това отношение. Оказа се, че замръзналият океан покриващ повърхността на спътника на Сатурн има топла сърцевина и под замръзналата повърхнина водата дава евентуално отлични благоприятни условия за развиване на някакви форми на живот.

Много учени към този момент считат, че в случай че има извънземни форми на живот в нашата слънчева система, то Енцелад е едно от най-вероятните места за това. НАСА планира  да изпрати галактически уред към Енцелад, само че в този момент излиза наяве, че съветски милиардер ще се опита да изпревари американската галактическа организация и да финансира сонда за изследване на Енцелад.

Това е Юри Милнер, който в действителност не е непознат на галактическите проучвания и към този момент е вложил над 100 милиона $ за изследване на Алфа Кентавър, най-близката слънчева система до нашата. Сега напъните му ще бъдат ориентирани към изследване на Енцелад.

Милнер разгласи проектите си да изследва огромните гейзери, които изхвърлят затоплена вода покрай южния полюс на луната на Сатурн. Според Милнер, НАСА ще се приготвя да изпрати сонда към Енцелад най-малко десетилетие, а той желае да изпрати релативно евтин  уред към спътника на Сатурн, с цел да разбере повече за водата в тази част от замръзналата луна.

Според редица учени има опция водата на Енцелад да е сходна като наличие на земните океани, а колкото по-дълбоко се намира тя към ядрото на Енцелад, толкоз по гореща става.

В момента НАСА създава две  евентуални задачи до Енцелад, само че към момента няма финансиране за нито една от тях. Ако Агенцията някога  изпрати сонда към замръзналия Енцелад, това в действителност ще бъде отдалечено във времето. Милнер се надява по-евтиния негов вид на сонда да помогне да се ускори интереса към Енцелад и да достави повече данни за спътника на Сатурн, които да принудят огромните международни галактически организации да изпратят съществени проучвателни апарати към него.

Трудно е да се предсказва дали задачата на Милнер ще успее, още по-малко да се допуска дали тя ще достави данни за вероятен живот в океана на Енцелад.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР