Ако сърцето ми е семенце, какво би поникнало от него? Децата

...
Ако сърцето ми е семенце, какво би поникнало от него?
Децата
Коментари Харесай

Ако сърцето е семенце, какво ли би поникнало…

Ако сърцето ми е семенце, какво би поникнало от него?

Децата от Школата по креативно писане дават отговор на това и още провокации, които им насочва ръководителката на клуба Елена Левашка. Тя постоянно чува красиви отговори, да вземем за пример: „ Би поникнало дърво с друг плод за всеки човек. За неприятните ​- подобен, който да ги направи по-добри. За положителните - какъвто ще ги накара да изпитат наслаждение и обич “.

Деца от първи клас до гимназисти посещават школата към Центъра за поддръжка на личностното развитие-ОДК-Пловдив. По подобаващия за възрастта им метод всички се учат по какъв начин се написа произведение ​- когато хрумне концепция, по какъв начин да се основат героите, по какъв начин да се направи изложение и да се разгърне сюжет. После идва ред на другите типове истории - едно е детска приказка, друго е фентъзи роман, споделя Елена Левашка.

Целият развой е в действителност едно прелестно премеждие с доста занимателни извършения, посредством които децата основават лични истории.

Четем на глас написаното, тъй като по този начин създателите чуват своите думи и добиват самочувствие, прибавя Левашка. Постоянно търси нови и нови техники, които да ползва. Трябва постоянно да е готова, с цел да разсъни интерес и да предизвика творчество.

Заедно с това ръководителката на Школата по креативно писане постоянно среща децата в резюме, само че завладяващо, със международни създатели и техните произведения - да вземем за пример „ От какво се прави морава “ на Емили Дикинсън. После е ред на децата да фантазират: от какво се прави уют, светлина, гора, есен…

Четвъртокласниците пък Елена Левашка провокира с „ Книга на въображаемите същества “ на Борхес. Още по-големите - с „ Десет дребни негърчета “ от Агата Кристи. Обикновено по-късно децата са изкушени да прочетат задачите книги.

Искам да чуват огромни имена и това да основава просвета, споделя ръководителката на школата. Според нея всяко дете може да написа, само че постоянно си проличава, когато вкъщи към този момент е основано отношение към книгата. Виждам по какъв начин последователно децата разцъфват, радва им се Левашка. 12-годишната ѝ възпитаничка Радина Бахчеванова се подреди измежду отличените в първия народен конкурс „ Приказки от мен за теб “ с историята си „ Приключенията на Борката “. Както „ Марица “ писа, 5-членно жури дефинира създателите на 10-те най-хубави приказки всред 76 получени. Те са оповестени в уеб страницата на ЦПЛР-ОДК-Пловдив. Помества ги и в. „ Марица " ​- дружно с илюстрации, направени по тях от децата от Школата по изобразително изкуство с началник Николай Балдев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР