Ако са верни твърденията, че големият брой на българите, смятащи,

...
Ако са верни твърденията, че големият брой на българите, смятащи,
Коментари Харесай

За огромната част от българите, корупцията е част от бизнес културата в страната

Ако са правилни изказванията, че огромният брой на българите, смятащи, че в страната навсякъде има корупция, се дължи на въображението им, би трябвало хората от бизнеса, имащи директен контакт с администрацията и политиците, да дават по-различен отговор. Но това не е по този начин.

Данните от изследване Евробарометър измежду 525 бизнесмени дава безусловно същия резултат. Общо 87% (с 2 процентни пункта повече по отношение на ноември 2019 г.) от тях споделят, че казусът с корупцията в България е " шиpoкo разпрocтpaнен ". Средният индикатор за Европейски Съюз е 67%.

Доста над половината в България (58%) споделят, че е " доста огромен проблем " и единствено в Хърватия (62%) този индикатор е по-висок. Още 29% в двете страни дават отговор, че е " значителен проблем ".

То е извършено сред 4 и 22 април с анкета по телефона и отчасти съответствува във времето с различен Евробарометър от интервала сред 22 март и 17 април 2022 година, в което в персонален диалог 88% от над хиляда българи и европейците (68%) дадоха на практика същия отговор. Всеки осми (81% или с 3 пункта повече от есента на 2019 година ) от българите считат, че корупцията е част от бизнес културата в България.

Директният контакт на бизнесмените с корупцията дава безапелационен отговор къде е фокусирана тя - " Финансирането на политически партии в подмяна на публични контракти или въздействие върху създаваната политика ". Така дават отговор четирима от 10 предприемачи и това е най-предпочитаният отговор от препоръчаните от анкетиращите разновидности на въпроса " Кои от изброените практики смятате за най необятно публикувани в България?

В всеобщото изследване корумпираността на партии (46%) и политици (52%) също стои високо измежду вероятните отговори, само че отчетливо за по-корумпирани са считани полиция, митници и държавни чиновници, решаващи публични поръчки и даващи разрешителни.

Сред предприемачите България е на последно място в Европейски Съюз с позитивен отговор, че има добър контрол над финансирането на партиите (12% и понижаване с 3 процентни пункта по отношение на 2019 г.). Напълно съгласни, че има добър контрол и бистрота, са едвам 4%. Други 8% са " склонни да се съгласят " с сходно нещо. Над половината (56% и нарастване за последните 30 месеца с 5 пункта) изрично не считат, че има бистрота. Други 20% (намаление с 4 пункта) споделят, че по-скоро няма контрол и бистрота. А това прави несъгласните група от 76% или три четвърти от интервюираните предприемачи.

Над шестима (62%) от 10 бизнесмени, запитани от Евробарометър, споделят, че корупцията е проблем за правенето на бизнес в България. Още повече (67%) показват " застъпничество и шуробаджанащина ".

Над 4 пъти по-голяма (18% против 4%) е групата в България по отношение на междинното за Европейски Съюз, дала отговор утвърдително на въпроса " Някой желал ли е или очаквал ли е някой от Вашата компания да даде подарък, да извърши някаква услуга или да заплати спомагателна сума за някои от изброените разрешителни или услуги? " (при вероятен повече от един отговор).

С една трета повече от междинното в Европейски Съюз (49% против 30%) са далите отговор в България с " Да " на въпроса " През последните три години, мислите ли, че корупция е попречила на Вас или Вашата компания да завоюва обществен търг или процедура за възлагане на социална поръчка? ".

Запитани кои практики са всеобщо публикувани в публичните поръчки, в България дават отговор по този начин:

71% - приспособяване на изискванията в интерес на съответна компания кандидат

56% - корист с смяна на изискванията, откакто поръчката към този момент е обявена

55% - присъединяване на претенденти при съставянето на условията

55% - спор на ползи при оценка на офертите

51% - корист с директно догаваряне въз основата на неотложност на процедурата

48% - договаряне сред кандидати

40% - промени в параметрите на контракта след продобиване на състезанието.

Около два пъти по-малко са българските бизнесмени, смятащи, че има последствия за хората и фирмите, участващи в корупция в България. Докато приблизително в Европейски Съюз:

47% имат вяра, че такива играчи ще бъдат хванати или докладвани на полиция и прокурори,

44% считат, че ще им бъда повдигнати обвинявания и ще ги изпратят на съд

57% са уверени, че съдът ще им наложи тежки санкции или ще ги прати в пандиза.

Евробарометър пита бизнесмените и каква е дадената сума или еквивалента ѝ при услуга/подарък/пътуване, над която считат, че към този момент става дума за рушвет. Както през 2019 година, и в този момент множеството (общо 55% в България) дават отговор, че даже нещо под 50 евро би трябвало да се счита за рушвет. Забележително е, че с 28 пункта до 35% са се нараснали българските бизнесмени, които считат за рушвет каквато и да е сума, както и намаляването със 17 пункта (до 20%) на групата, смятаща за рушвет даването до 50 евро.

В България идната по величина група е тази, за които да дадат или да им бъдат поискани над 200 евро би могло да се счита за рушвет.

Като цяло корупцията остава сериозен проблем за жителите на Европейски Съюз: повече от една трета от фирмите в Европейски Съюз (34%) споделят, че корупцията е проблем при правенето на бизнес. Освен това доста болшинство от фирмите са съгласни, че в тяхната страна тесните връзки сред бизнеса и политиката водят до корупция (79%) и че фаворизирането и корупцията пречат на бизнес конкуренцията (70%).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР